Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Recordaantal transgender personen meldt zich aan bij UZ Gent voor behandeling, maar wachttijd loopt op. "Dramatisch"

ma 11 jan. - 10:54

Vorig jaar heeft een recordaantal mensen zich aangemeld bij het Centrum voor Seksuologie & Gender van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Het centrum is de enige plek in Vlaanderen waar transgender personen terecht kunnen als ze een operatie of een behandeling overwegen. Maar omdat er zoveel aanmeldingen zijn, is er een grote wachtlijst ontstaan die het centrum nauwelijks aan kan. Er is nu een wachttijd van anderhalf jaar.
© Daniel James (Unsplash)

Meer dan 600 mensen hebben zich vorig jaar aangemeld bij het Centrum voor Seksuologie & Gender van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Maar vaak is het ook enkel bij die aanmelding gebleven. Want een eerste gesprek, voor een behandeling of een operatie, hebben ze pas na anderhalf jaar.

Wachtlijsten die het Centrum eigenlijk nauwelijks nog aan kan. In 2019 werd er ook al eens aan de alarmbel getrokken omdat de wachttijden voor een behandeling te lang werden.

Professor Guy T'Sjoen, diensthoofd van het Centrum, is zich bewust van het probleem en geeft toe dat een wachttijd van anderhalf jaar, te lang is.

"Want de behandeling moet na dat eerste gesprek eigenlijk nog starten. Dat is dramatisch voor volwassenen die dit al lang overwegen, maar ook voor jongeren die er mee worstelen. We laten de mensen natuurlijk niet aan hun lot over. Via de lokale hulpverlening bijvoorbeeld, voor ze bij ons instromen."

"Maar we proberen ondertussen ook andere centra te motiveren om eenzelfde zorg te gaan organiseren. Zo'n lange wachtlijst als bij ons is echt niet langer houdbaar. Er is gelukkig al een startend initiatief in het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk."

We proberen ondertussen ook andere centra te motiveren om eenzelfde zorg te gaan organiseren.

Volgens T'Sjoen moeten er ook dringend centra bijkomen in Brussel en Wallonië. Beide regio's hinken namelijk nu wat achterop. "Transgenders van daar komen vaak naar Gent voor een behandeling", klinkt het.

Een verklaring voor het stijgend aantal aanmeldingen, ziet T'Sjoen in de aanpassing van de  genderwet in 2018, waardoor je geen operatie meer moet ondergaan of consults moet voorleggen om op je identiteitskaart van geslacht te kunnen veranderen.

Natuurlijk heeft de bekendheid van het Centrum van UZ Gent ook geleid tot meer aanmeldingen net als de media-aandacht voor rolmodellen zoals Sam Bettens en Bo Van Spilbeeck.

Beluister het gesprek met Guy T'Sjoen in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet