Recordjaar voor buitenlandse investeringen in Vlaanderen, Verenigd Koninkrijk wordt derde grootste investeerder

22 januari 2020
© AFP
Vorig jaar hebben buitenlandse bedrijven in totaal 5,2 miljard euro geïnvesteerd in hun Vlaamse vestigingen. Daarmee was 2019 opnieuw een recordjaar. Dat blijkt volgens De Tijd en De Standaard uit cijfers van Flanders Investment & Trade, die werden gegeven in de marge van het Wereld Economisch Forum in Davos. Michaël Van Droogenbroeck sprak er met Vlaams minister-president Jan Jambon.

Laten we beginnen met de harde cijfers. In 2019 investeerden buitenlandse bedrijven 5,2 miljard euro, in samen 258 nieuwe projecten in Vlaanderen. Dat is ruim een vijfde meer dan het jaar daarvoor. De investeringen zorgden voor een pak extra jobs: 5.384 om precies te zijn.

Vlaams minister-president Jan Jambon nam de cijfers mee naar het Wereld Economisch Forum in Davos. "We zijn nog nooit zo hoog gegaan. Het zijn absolute recordcijfers. Da's natuurlijk meer de verdienste van de vorige Vlaamse regering, maar de cijfers liggen er", zegt hij.

De meeste buitenlandse investeringen gebeurden in de chemiesector. Het gaat dan onder meer om investeringen van bedrijven als BASF en Ineos in de Antwerpse haven.

Het Verenigd Koninkrijk is de derde grootste investeerder. Van die kant biedt de Brexit dus opportuniteiten.
Jan Jambon

Vooral Amerika investeerde in Vlaanderen. Daarna komt Nederland. Maar de derde plaats is voor een opvallend land: het Verenigd Koninkrijk. "Die springen van de zevende naar de derde plaats.", legt Jambon uit. "Er zijn inderdaad heel wat bedrijven die zich verplaatsen vanuit de UK naar West-Europa. Bijna 50 daarvan komen naar Vlaanderen, en er zijn nog heel wat dossiers waar we nog op werken om nog bedrijven naar hier te krijgen. Dus ja, de Brexit biedt van die kant gezien opportuniteiten."

Beluister het gesprek met Jan Jambon in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'