Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Rector Herman Van Goethem: "Meer studenten komen aankloppen bij de universiteit voor financiële steun"

vr 29 jan. - 10:10

De Universiteit Antwerpen krijgt 60 procent meer vragen van studenten voor financiële hulp. Meer en meer studenten komen ook aankloppen voor psychosociale hulp en ondersteuning. Vooral de eerstejaars hebben het zwaar. Rector Herman Van Goethem (UA) wil dat de overheid ook denkt aan de studenten van zodra er versoepelingen mogelijk zijn. "Studenten zijn een bijzondere groep die om bijzondere aandacht vragen."
Herman Van Goethem

"Het studentenleven is teruggevallen tot nul, en dat is heel erg zwaar voor de studenten", steekt Herman Van Goethem van wal. "Tijdens de eerste lockdown dacht ik: ze zijn jong, ze mogen studeren en ze moeten tegen een stootje kunnen. Maar nu het zo lang duurt, moet je er toch oog voor hebben dat die jongeren in een belangrijke fase in hun leven zijn. Tijdens die vier à vijf jaar hoger onderwijs bouw je normaal gezien een heel sociaal netwerk uit, je gaat experimenteren en veel ervaring opdoen. Die jaren zijn zo belangrijk voor de ontwikkeling, maar straks hebben de studenten anderhalf jaar in huisarrest gezeten. Die jongeren zijn bij wijze van spreken als patrijzen uit de lucht geschoten."

Studentenjaren zijn zo belangrijk voor de ontwikkeling maar straks hebben studenten anderhalf jaar in huisarrest gezeten

Meer en meer studenten komen aankloppen bij de universiteit voor financiële steun. Het aantal aanvragen steeg met 60 procent. "Het aantal uitkeringen is sterk verhoogd", zegt Van Goethem. "Er zijn studenten die moeten werken om hun kot te kunnen betalen, en die studentenjobs zijn bijna allemaal weggevallen", zegt Van Goethem. Hij vindt het belangrijk dat de overheid die financiële steun blijft mogelijk maken, ook als er nog meer studenten in de problemen dreigen te geraken.

Ook het aantal vragen van studenten voor andere hulp en ondersteuning stijgt. "De agenda's van onze medewerkers op de psychosociale dienst staan vol. Ze begeleiden meer studenten. Zeker voor de eerstejaars is het lastig, want zij kennen nog niemand. Ik had een chatsessie met studenten rechten, en ik vroeg aan een meisje hoeveel studenten ze kende. Het waren er drie. Dat is tragisch. Als ze al les hebben, is het met een mondmasker. Dus gaan ze elkaar nadien ook niet herkennen."

Ik vroeg aan een eerstejaarsstudente hoeveel studenten ze kende. Het waren er drie. Dat is tragisch

Al die hulpverlening gebeurt online. "In een middelbare school kunnen leerkrachten sneller detecteren als er iets aan de hand is. Maar op de universiteit zijn we gedoemd om die hulpverlening bijna allemaal online tot stand te brengen, en dat is verre van ideaal."

LGBTQ

Voor studenten uit de LGBTQ-gemeenschap is het extra zwaar, zegt Van Goethem. "Alle studenten hebben het zwaar, de eenzaamheid slaat toe, maar LGBTQ-studenten ondervinden soms extra moeilijkheden. Als je een thuissituatie hebt die niet zo stabiel en goed is, kan dat wegen. LGBTQ-jongeren die daar thuis weinig over spraken maar zich daar op kot over konden uiten, zitten nu in een specifieke situatie. Er zijn ook gezinnen waar spanningen zijn tussen de ouders en de combinatie van dat alles maakt het enorm zwaar. Naar schatting één vijfde van de studenten zullen thuis stressvolle situaties meemaken. Geen fraai beeld."

Prioritaire groep

Als er versoepelingen mogelijk zijn, moet eerst aan de  studenten worden gedacht, vindt Van Goethem. "Voor de overheid moeten studenten een prioritaire doelgroep zijn, omdat dit zo'n bijzondere periode in hun leven is. Als wij binnen de universiteit kunnen versoepelen, gaan we voorrang geven aan de eerstejaars."

Beluister het gesprek met rector Herman Van Goethem in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet