Rector Sels: "Geen zorgen over wat er in auditoria gebeurt"

21 september 2020
© Laurie Dieffembacq (Belga)
Heel wat universiteiten starten in code oranje, maar de VUB en de KU Leuven kiezen zeker een week voor code geel. Roekeloos? Dat vindt rector Luc Sels niet. "Er is met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving" zegt hij in 'De Ochtend'.

"Het wordt een speciaal academiejaar", opent een videoboodschap op sociale media van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan 's lands studentenpopulatie. Dat lijkt een understatement, nu de coronacijfers weer zo snel de hoogte in gaan en een werkend vaccin veeleer iets lijkt voor het einde van het academiejaar. De universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt starten nu al in code oranje. Lees: nog minder les in de aula, want maar een op de vijf zitjes mag bezet zijn.

Bij de Brusselse universiteit VUB en aan de KU Leuven is het "slechts" code geel: daar mogen de aula's voor de helft gevuld zijn. Aan de VUB zegt rector Caroline Pauwels dat ze mogelijk "gradueel" naar code oranje zullen overgaan in de komende weken. En ook de KU Leuven zal de cijfers samen met Sciensano en de lokale overheid blijven volgen, benadrukt rector Luc Sels in 'De Ochtend'.

"Beginnen in code geel is belangrijk", zegt hij. "Want het grote verschil met maart is dat er nu een hele nieuwe generatie studenten start. Die moeten we goede introductie gunnen op de campus in al hun cursussen."

"Met man en macht gewerkt aan veilige omgeving"

Roekeloos? Dat vindt Sels niet. "Ik maak me geen zorgen over wat er in onze auditoria gebeurt. Er is met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving aan onze universiteiten: ventilatie, aangepaste bezetting, handhygiëne, testing en tracing, ... Ik bied studenten die toch naar Leuven, Gent, Antwerpen komen toch liever een rijkere onderwijservaring aan dan eigenlijk niet te weten hoe dat studentenleven daarbuiten verloopt."

Wat dan met dat sociale aspect van het studentenleven? Volgens Sels zijn daarover afspraken gemaakt met de Leuvense politie en het stadsbestuur en met de studentenkringen. De facto geldt daar wel code oranje. "Wij zijn net dat tikkeltje strenger voor alle studentenactiviteiten en ook voor het leven op studentenkamers", geeft hij aan. "We proberen met inbreng van iedereen een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor dat onderwijs en dat onderwijs voorrang te kunnen geven."

"Leef!"

En zo is cirkel rond en zijn we terug bij dat filmpje van minister Weyts. Want die sprak studenten net daarover aan: "Ik hoop dat je zou denken dat er weinig hoop en perspectief is. Toch is dat er wel degelijk. Ook in het hoger onderwijs gaan we moeten leren leven met COVID-19, zonder daarbij alle welzijn en welvaart en alles wat plezant is overboord te gooien. "

Beluister het gesprek met rector Luc Sels onder de tweet van Ben Weyts

Beluister het gesprek met rector Luc Sels in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: