Recycleren is niet zaligmakend

3 november 2017
Recycleren, dat is toch altijd duurzaam, zou je zo denken. Wel, niet altijd. Ed Van Hinte is industrieel ontwerper en onderzoeker. Hij duidt op wat er mis is met recyclage.

"Recyclage is niet altijd goed.", steekt Van Hinte van wal. "Het is vaak duur en arbeidsintensief. Maar vooral: het levert geen prikkel tot het gebruiken van minder materiaal. Het is alleen maar het doorzetten van wat je al hebt."

De materiaalcirkel wordt er niet kleiner van

Volgens Van Hinte worden mensen op deze manier zelfs gestimuleerd om afval te blijven produceren: "Het is goed dat je er nieuwe spullen van maakt, maar de cyclus is lek. Je hebt namelijk steeds nieuw materiaal nodig, want de kwaliteit van dat gerecycleerde materiaal gaat ook achteruit." Even lastig is dat er een markt is voor afval: "Afval krijgt een waarde. Dus wordt er ook afval geproduceerd om er aan te verdienen."

Wat dan wel?

Recyclage is dus niet altijd heiligmakend. Maar wat moet je dan wel doen? Letten op wat je koopt, zegt Van Hinte: "Sommige winterjassen draag je zeven jaar. Maar sommige bloesjes van goedkope winkels worden misschien zelfs nooit gedragen. Daar werd in Engeland onderzoek naar gedaan en daar kwam aan het licht dat 80% van de vrouwen kleren in de kast had, die ze nog nooit gedragen hadden."

Van Hinte zegt niet dat recyclage slecht is, wel dat we er omzichtiger mee om moeten gaan: "We moeten proberen om beide systemen te verbeteren. Recyclage is onvermijdelijk, maar we moeten er wel genuanceerd mee omgaan."

Lees ook: