Red de fagottist

19 september 2015

Dringend op te nemen in de rode lijst van bedreigde soorten van de Verenigde Naties: de fagottist.

Kent u de fagot? Kan u ze herkennen op een foto? En weet u hoe ze klinkt? Bent u zeker dat u ze niet verwart met de hobo? Of met de basklarinet? Als u aan uzelf en aan uw fagotonderscheidend vermogen begint te twijfelen, hoeft u zich niet te schamen. Er is onderzoek naar gedaan: mensendiedefagotkunnenherkennen behoren ook tot de uitstervende soorten.

Een typische karaktertrek van de doorsnee fagottist schijnt bescheidheid te zijn. En bescheiden is ook de fagot zelf. In de totaalklank van het symfonisch orkest is de fagot er slechts zelden uit te pikken. En het is een aarstmoeilijk instrument om te bespelen.

Gevolg: in elk symfonisch orkest zitten standaard twee fagottisen, maar ze hebben de grootste moeite om die te vinden. Het uitsterven van de fagottist bedreigt dus ook het symfonisch orkest. Daar moet wat aan gedaan worden. De fagottisten aller landen hebben zich verenigd en voeren actie: Red de Fagot!

U kent ons. Wij zijn overtuigde Gutmenschen. Als er een maatschappelijk probleem is, springen we in de bres. Zaterdag nemen wij liefdevol een specimen van de bedreigde soort op in ons midden: Pieter Nuytten, eerste fagottist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

Na afloop speelde Pieter voor ons een kruiwagensessie:

 

En ook Koen mocht het even proberen:

Koen krijgt zijn eerste les fagot van Pieter Nuytten, één van de vier gasten @internekeuken

Posted by Radio 1 on zaterdag 19 september 2015


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...