Reddingsactie in Thaise grot is hervat

9 juli 2018
In Thailand zijn duikers en artsen opnieuw de grot binnengegaan waar nog 8 jonge voetballers en hun coach vastzitten. Gisteren konden al 4 jongens bevrijd worden. Het is hetzelfde team van duikers dat wordt ingezet.

Iets voor 7 uur onze tijd werd de operatie hervat. Het reddingsteam hoopt opnieuw 4 tot 6 jongens uit de grot te kunnen halen. "Er is een selectie gemaakt van wie sterk genoeg is en wie er eerst uitmoet", zegt de Belgische duiker Ben Reymenants vanuit Thailand.

"Er zijn ook beelden naar de grot gebracht van de geredde jongens, om hen zo meer moed te geven. Maar sommigen zijn verzwakt door een gebrek aan voedsel en vitamines". De coach zou al laatste gered worden.

"Het zijn nog steeds prima condities", zegt Ben Reymenants, ondanks de regen die gevallen is. "Het blijft wel duiken en door de modder kruipen. Het extra gat en de grote pompen doen hun werk prima".

Aan de uitgang van de grot staan ambulances en helikopters klaar. Het zal ten vroegste vanmiddag zijn dat de geredde jongens uit de grot gehaald worden. De jongens die gisteren gered zijn, zijn in prima toestand.

Bron: vrtnws.be

Ben Reymenants, ervaren grotduiker in Phuket, Thailand: