"Redenering van De Croo dat begroting gaat ontsporen, klopt niet"

19 december 2018
Nu de regering met zogeheten voorlopige twaalfden moet werken, kunnen geplande besparingen niet doorgevoerd worden en dat zorgt voor een groter begrotingstekort, tot 2 miljard extra. Dat zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). Kamerlid Peter Dedecker van N-VA veegt dat van tafel met de redenering dat er simpelweg volgend jaar niet meer mag uitgegeven worden dan dit jaar en dus zijn die voorlopige twaalden een automatische besparing. Professor Herman Matthijs nuanceert.

De voorlopige begroting voor 2019 zal gebaseerd zijn op de laatst goedgekeurde begroting, en dat is die van 2018. De plannen zoals ze in het ontwerp voor de begroting van volgend jaar zaten, moeten dus opgeborgen worden. In het voorlopig systeem mag bij een toekenning van drie twaalfden tot eind maart volgend jaar maar één vierde worden uitgegeven van de kredieten vastgelegd voor 2018.

"In de praktijk zijn zo'n twaalfden dus besparend", zegt professor Herman Matthijs. "Minister De Croo baseert zich in zijn redenering op het ontwerp van de begroting 2019. Die zal echter nooit gestemd worden in het Parlement. De totale uitgaven in die begroting voor 2019 waren geraamd op 97,8 miljard. In 2018 was dat nog 100,9 miljard. Dat zou inderdaad een vermindering geweest zijn van 3,1 miljard. Maar alle departementen zouden ook wel geld bijgekregen hebben in die nieuwe begroting. En dat valt ook weg."

Bovendien er zijn ook de schuldaflossing en de rentes en dat is een moeilijk controleerbare factor. "Die stonden in de aangepaste begroting 2018 op 46,7 miljard. In de niet goedgekeurde begroting 2019 was dat geraamd op 42,7 miljard, 4 miljard minder dus. Vandaar dus ook die vermindering van de geplande uitgaven met 3,1 miljard. Maar intussen is de rente aan het stijgen. Dus heel die redenering over meer of minder uitgaven is ietwat virtueel. Bovendien moet er van Europa eind maart een begrotingscontrole komen. En dat wordt pas een moeilijke discussie zo net voor de verkiezingen."

Beluister het interview met Herman Matthijs in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: