Redman speelt Redman

3 juni 2018
Joshua Redman
Stersaxofonist Joshua Redman keert na een carrière van 25 jaar terug naar zijn eigen roots, nl. die van zijn vader, saxofonist Dewey Redman.

Joshua Redman behoort samen met Brad Mehldau en Brian Blade tot de absolute top van de internationale jazz. In het geval van Redman zat het hem al zijn leven lang in de genen, want zijn pa was Dewey Redman, net zoals hij saxofonist en één van de iconen van de jazz in de jaren 1960 en 70.

Het was nochtans geen evidente link voor de jonge Redman, want Joshua groeide op bij zijn moeder in het Californische Berkeley en had als jong kind nauwelijks contact met zijn vader. Een muzikant is nl. bijna permanent on the road en het was pas toen Joshua Redman zijn eerste albums opnam (in de periode 1993-1995) dat zijn pa Dewey Redman en hij echt contact kregen. "You sound a bit like me .. " was één van de commentaren van vader Redman op de eerste successen van zijn zoon. 

Samen met een dream team speelt Joshua Redman nu het repertoire van vader Dewey Redman en van zijn tijd- en bandgenoten Ornette Coleman, Don Cherry en Charlie Haden. Dat was zijn band Old and New Dreams in de periode 1976 - 1987.

Niet dat het letterlijke bewerkingen zijn van hun repertoire, het is meer de sfeer en de setting die als start dienden voor dit eigen, originele repertoire. Slechts twee songs komen letterlijk van de Old and New Dreams-bezetting, de rest van het nieuwe album zijn eigen composities van Joshua Redman en van zijn bandleden Ron Miles (trompet), Scott Colley (bas) en Brian Blade (drums). Een tribute band dus, maar op een heel eigen, persoonlijke manier. 

 

Joshua Redman Still Dreaming
undefined

HERBELUISTER het interview in Time Out

mr en Joshua Redman
undefined