Reeks bomaanslagen treft toeristische plaatsen in Thailand

12 augustus 2016
Thailand is de afgelopen uren getroffen door een reeks bomaanslagen in toeristische trekpleisters. Daarbij zijn zeker vier doden en verschillende gewonden gevallen. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen Belgische slachtoffers

Om 9 uur plaatselijke tijd vanmorgen (4 uur bij ons) was er een dubbele explosie in de badplaats Hua Hin. Daarbij liet een persoon het leven en vielen ook drie gewonden. De stad werd enkele uren daarvoor ook al getroffen door een bomaanslag waarbij een dode te betreuren viel. Bij die eerste explosie raakten zo'n 20 mensen gewond, onder wie enkele Nederlandse toeristen. De ordediensten hebben in de stad controleposten opgezet en de veiligheid opgevoerd.

Een uurtje eerder nog ontploften enkele bommen op het vakantie-eiland Phuket, op het strand van Patong. De explosie gebeurde in de buurt van een politiepost. Een agent raakte gewond. Rond hetzelfde tijdstip waren er ook bomexplosies Surat Thani, waar een Thaise vrouw omkwam. Tot slot viel ook nog een dode bij een ontploffing in een winkelcentrum in de provincie Trang.

De reeks aanslagen werd nog niet opgeëist. Het is ook nog niet duidelijk of ze allemaal verband houden met elkaar en wat de ware toedracht is. Generaal Prayut Chan-O-Cha, het hoofd van de Thaise militaire junta, noemt de bomaanslagen "een poging om chaos te creëren". Alle pistes worden nog opengehouden, melden de Thaise autoriteiten.

De generaal kwam in 2014 aan de macht na een staatsgreep, na jaren van politieke onrust. Een week geleden is bij een referendum in Thailand een nieuwe grondwet goedgekeurd die de militairen erg veel macht geeft, en misschien is deze golf van geweld een reactie daarop. In de zuidelijke provincies zijn heel wat separatisten actief.

Bron: deredactie.be