Refugee Air: laat vluchtelingen vliegen

28 september 2015
Twee Zweedse ondernemers willen nog voor de winter een luchtbrug tot stand brengen om vluchtelingen rechtstreeks naar Europa te laten vliegen. Refugee Air heet hun non-profit initiatief.

Volgens hen worden de Syrische oorlogsvluchtelingen door de Europese wetgeving in de handen gedreven van mensensmokkelaars, die hen in gammele bootjes de Middelandse zee laten oversteken. Bij die overtochten zijn de voorbije maanden al duizenden mensen omgekomen.

Concreet richten ze hun pijlen op de Europese richtlijn 2001/51/EC van 28 juni 2001. Daarin staat dat luchtvaartmaatschappijen die mensen aan boord nemen zonder geldige papieren moeten instaan voor hun repatriëring als die mensen vervolgens geen recht blijken te hebben op asiel. Oorlogsvluchtelingen vallen weliswaar niet onder die regeling, maar omdat de luchtvaartmaatschapijen geen enkel risico willen lopen, laten ze niemand meer toe zonder geldige papieren.

Legt Europa de verantwoordelijkheid voor het asielbeleid met die richtlijn niet in handen van luchtvaartmaatschappijen? En maakt het Zweedse initiatief kans op slagen?

We vragen het aan Marcel Burger in Zweden en professor Europese politiek Hendrik Vos.