Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Regering bereikt akkoord over federale begroting en andere zware dossiers. Wat is er beslist?

di 24 jul. - 7:00

De kern van de federale regering heeft na urenlange onderhandelingen vannacht een akkoord bereikt over een aantal zware dossiers en over de begroting. Er is 2,6 miljard euro gevonden om de begroting op koers te houden. Zware kluif was de arbeidsdeal. In het kader daarvan hebben de ministers beslist om de werkloosheidsuitkeringen aan te passen: die stijgen in een eerste periode en zullen daarna sneller dalen dan nu het geval is.
Charles Michel

Begroting

Om de begroting van volgend jaar op koers te houden voor een evenwicht moest de regering-Michel een tekort van 2,6 miljard euro zien dicht te rijden. En dat is gelukt dankzij onder meer enkele correcties aan de cijfers, verwachte opbrengsten uit fraudebestrijding en de grote arbeidsdeal die op zichzelf een half miljard euro zou moeten opbrengen.

"Geen nieuwe lasten, geen harde besparingen. Men gaat niet in onze zakken zitten, belooft men. We zullen wel zien natuurlijk", stelt VRT-journalist Marc Van de Looverbosch.

Arbeidsdeal

Het grote dossier op tafel was de arbeidsdeal, waarmee de regering de krapte op de arbeidsmarkt - de vele openstaande vacatures die niet ingevuld raken - wil aanpakken. Wat komt er uit de bus?

Vooral de wijziging van het systeem van werkloosheidsuitkeringen. De eerste zes maanden zal een werkloze een hogere uitkering krijgen dan nu het geval is, daarna zal de uitkering veel sneller dalen. Die degressieve uitkering zou de werkloze sneller moeten aanporren om een job te zoeken, luidt het credo. Een beperking in de tijd van de uitkering, zoals N-VA en Open VLD wilden doorvoeren, komt er niet.

De voorbije weken was er ook heel wat discussie over het SWT-systeem, het vroegere brugpensioen. Een scenario zoals Carrefour waar ontslagen werknemers al vanaf 56 op SWT kunnen, wil men niet meer. Er was al afgesproken dat de grens volgend jaar naar 59 jaar zou gaan en in 2020 naar 60. De sociale partners konden daar nog iets aan wijzigen, maar het wordt nu definitief vastgeklikt.

In die arbeidsdeal zijn er in totaal meer dan 20 maatregelen afgesproken. Volgens de regering moeten die uiteindelijk 12.500 mensen aan een job helpen.

Arco & Belfius

Ook over de beursgang van staatsbank Belfius is er een akkoord. De bank wordt voor 30 procent geprivatiseerd. Daaraan gekoppeld komt er ook een oplossing voor de Arco-coöperanten. Om hen te vergoeden wordt een pot van 600 miljoen gecreëerd met inbreng van Belfius, de overheid en de christelijke arbeidersbeweging.

Gedupeerden zouden zo 40 procent van hun inleg kunnen teruggestort krijgen. Regeringspartij CD&V had erg ingezet op een regeling voor Arco. Grote vraag is of Europa groen licht zal geven voor deze Arco-oplossing. Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever al gezegd dat hij niet meer rekende op een oplossing.

Telecom-markt

Over een vierde speler op het mobiele netwerk is er eveneens een overeenkomst. Die vierde speler - naast Proximus, Orange en Telenet - moet de prijzen doen dalen en de kwaliteit verhogen, gelooft minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD).

Over de vervanging van de F-16 - dat andere hete dossier op de tafel van de federale regering - is kennelijk niet gesproken tijdens deze onderhandelingen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet