Regering bereikt loonakkoord: premie tot 500 euro netto mogelijk in bedrijven die goed presteerden

6 mei 2021
De topministers van de federale regering hebben vannacht een loonakkoord bereikt. De loonmarge van 0,4 procent wordt vastgelegd en in ondernemingen die goede resultaten boekten het afgelopen coronajaar kunnen werknemers een premie tot 500 euro netto krijgen. Of je een premie zal krijgen als werknemer hangt af van verder overleg op bedrijfsniveau. "In bedrijven waar bonden zwak staan, komt die premie er niet vanzelf", aldus wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Na maandenlang moeilijk - en uiteindelijke afgesprongen - overleg tussen werknemers en werkgevers is er dan eindelijk witte rook over de lonen voor de komende twee jaar binnen de privésector. De regering trok het loonoverleg naar zich toe en raakte er rond drie uur vannacht uit: de loonmarge van 0,4 procent loonopslag wordt vastgelegd. Daarbovenop komt er voor bedrijven die het afgelopen coronajaar goed boerden de mogelijkheid om de werknemers een premie te geven, tot 500 euro netto.

Wie krijgt die premie nu?

De regering zat zelf verveeld met het bepalen van het loonakkoord, omdat het de ideologische verschillen tussen socialisten en liberalen binnen de coalitie onder hoogspanning bracht. "De regering staat onder druk, zowel van links als rechts" analyseert wetstraatjournalist Johny Vansevenant in 'De Ochtend'.

De topministers zijn er nu dus toch uit en scheppen de mogelijkheid voor werkgevers om een premie te geven aan hun personeel, tot 500 euro netto. "Dat het netto is, wilden vooral de socialisten, het is duidelijk dat links het hier gehaald heeft (...) Voor de werkgevers vallen die premies hoger uit, want ze moeten er nog sociale lasten op betalen, links wilde dat om de sociale zekerheidskas te spijzen", vat wetstraatjournalist Johny Vansevenant samen.

Maar hoe hoog die premies dan exact zullen zijn, en in welke bedrijven ze zullen komen, is nog niet vastgelegd. Tijdens het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers was er sprake van een premie van enkele honderden euro's, in bedrijven die meer dan 30 procent meer omzet draaide vorig jaar dan het jaar daarvoor. Maar voor vakbonden was die premie niet hoog en breed genoeg. De regering legde geen winst- of omzetvoorwaarden vast, maar "het is duidelijk dat de regering hier doelt op meer bedrijven dan in het voorstel van de werkgevers met de grens van 30 procent", aldus Vansevenant.

Maar ook rechts haalt een slag binnen, redeneert Vansevenant. De vakbonden wilden namelijk dat die premies per sector werden vastgelegd, maar dat is niet gebeurd. De regering schept nu de mogelijkheid op bedrijfsniveau. Of u als werknemer die premie zal krijgen, zal dus afhangen van het bedrijf waar u werkt. De vakbonden moeten nu op bedrijfsniveau gaan onderhandelen of ze die premies kunnen krijgen. In sommige bedrijven waar vakbonden sterk staan kan dat makkelijk gaan, "maar in bedrijven waar de vakbonden zwak staan komt die premie er dus ook niet vanzelf", aldus Vansevenant.

Het is dan ook niet uitgesloten dat er in sommige ondernemeningen protestacties of stakingen zullen komen om die premies te bekomen. De vakbondcentrales hadden eerder deze week al laten verstaan mocht de regering het houden op een "opgesmukte 0,4 procent met een premietje erbij", ze zich zouden beraden over mogelijke stakingen of acties.

Minimumloon

De federale regering vindt ook dat er een verhoging van het minimumloon moet komen. "De regering vraagt de sociale partners een traject uit te tekenen voor de verhoging, maar het mag in verschillende interprofessionele akkoorden gebeuren. Zo'n akkoord geldt voor twee jaar, dus dat traject mag op zijn minst worden uitgetekend worden op vier jaar", aldus Vansevenant. De regering stelt wel lastenverlagingen in het vooruitzicht om de verhoging van de minimumlonen te helpen financieren.

De vakbonden en de werkgeversorganisaties moeten nu verder onderhandelen over die minimumlonen (en over een aantal andere zaken zoals eindeloopbaan, overuren ...), maar de regering belooft wel om die inspanning te ondersteunen.

Beluister de analyse van wetstraatjournalist Johny Vansevenant via Radio 1 Select

Beluister de reactie van vicepremier Vincent Van Peteghem via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: