Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Regering gaat 14 miljard euro extra investeren in Defensie

vr 28 jan. - 5:53

De volgende acht jaar zal ons land 14 miljard euro méér investeren in het leger. Het aantal militairen wordt fors verhoogd en tegelijk komt er ook nieuw en meer veelzijdig materiaal. Naast de F-35's en fregatten die al gepland waren, gaan er ook meer middelen naar onder meer drones, cyberdefensie en helikopters. De marine zou niet enkel mijnen ruimen, maar ook "slimme" mijnen kunnen leggen en we stappen in de ontwikkeling van een nieuwe Europese tank.
Soldaat

De beslissing zou morgen vallen op de ministerraad, maar volgens onze defensie-expert Jens Franssen er zou over het nieuwe pakket van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) een politiek akkoord zijn binnen de regering. Na jaren van afbouw van Defensie was er al een tijd een ommekeer en die krijgt nu fors de wind in de zeilen.

Zo zou het budget van Defensie worden verhoogd van 1,3 procent van het bruto binnenlands product tot 1,54 procent. Nog altijd minder dan de 2 procent die binnen de NAVO als norm geldt, maar toch een pak meer dan nu. Tegen 2030 zou het gaan om 14 miljard euro extra aan middelen.

Concreet zou het aantal militairen worden opgetrokken van 25.000 naar 29.000. Zo komt er een volledige gevechtsgroep van 3.000 militairen. Naast de eerder geplande aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-35, fregatten en gepantserde voertuigen zijn ook nieuwe aankopen gepland. Een deel daarvan gaat naar een verbeterde cyberdefensie, naar de militaire geheime dienst ADIV en een versterkte satellietcapaciteit samen met andere Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland.

Ook zou het leger niet twee, maar wel vijf drones of onbemande vliegtuigen krijgen die bewapend zouden kunnen worden. Of ze dat ook worden, is nog niet beslist. Nog op het lijstje: nieuwe artilleriestukken van het type Cesar en raketsystemen voor zowel de korte als de lange afstand. Opvallend: ons land gaat mee investeren in de ontwikkeling van een nieuwe Europese tank, wat nog niet wil zeggen dat we die tanks ook gaan kopen. Sinds het afdanken van de Leopards hebben we geen tanks meer.

De "special forces" krijgen ook een deel van de koek met meer personeel, maar ook amfibische voertuigen en eigen lichte vliegtuigen van de producent Pilatus.

Naast de al geplande F-35's kan de luchtcomponent ook rekenen op 15 lichte helikopters en vier of vijf grote transporthelikopters. Ook de marine wordt versterkt en zou de capaciteit krijgen om zelf mijnen in zee te leggen. Het zou dan gaan om "slimme" mijnen die als een soort "onderwater-drone" doelwitten opzoeken. Om dat personeel en materiaal te huisvesten wordt er ook geïnvesteerd in de kazernes.

"Opnieuw een slagvaardig leger"

Het is een verrassend pakket, want de voorbije decennia was Defensie steevast afgebouwd, zowel inzake materiaal als personeel, aldus Jens Franssen. Ons land heeft immers nooit de NAVO-norm inzake bestedingen voor defensie gehaald.

Ons land heeft veel te lang veel te weinig uitgegeven aan defensie

De ommezwaai in de geesten van de politici van de meeste partijen is echter al een tijd aan de gang. Werd er enkele jaren geleden door de regering van premier Charles Michel (MR) nog bespaard op het leger, dan had toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) het toen ook al over onveiligheid en bedreigingen vanuit het Midden-Oosten, maar ook de Sahel en het agressieve beleid van Rusland.

De huidige regering omvat naast liberalen, socialisten en christendemocraten ook groenen, maar volgens Jens Franssen zijn ook de meeste politici uit die partijen zich bewust geworden van het belang van Defensie dat in het buitenlands beleid een driehoek vormt met Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking en dat zijn zaken die ook van belang zijn voor socialisten en groenen.

Beluister het gesprek met defensie-expert Jens Franssen in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet