Regering neemt extra veiligheidsmaatregelen na Charleroi

7 augustus 2016
De federale regering neemt extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag van gisteren in Charleroi. Dat heeft premier Charles Michel (MR) bekendgemaakt na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Michel bevestigt ook dat het federaal parket een onderzoek voert wegens terroristische moordpoging.
Na de aanslag in Charleroi worden de veiligheidsmaatregelen aan de politiecommissariaten verscherpt. Premier Michel heeft het over een dreigingsniveau 2+. Dat is volgens hem veiligheidsniveau 2, met een aantal extra veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van de politieagenten te verhogen. De regering zal daarover overleg plegen met de politievakbonden. Om veiligheidsredenen gaf Michel geen details over de extra veiligheidsmaatregelen.

"Wij houden het hoofd koel, maar zijn alert", zei Michel. Hij bracht hulde aan "de uitzonderlijke moed en de koelbloedigheid" van de politieagenten in Charleroi, "slachtoffers van een verachtelijke en dramatische daad". "De politie heeft gereageerd zoals het hoort en zo is een groter drama vermeden", aldus Michel.

Michel bevestigt ook dat het federaal parket een onderzoek heeft geopend wegens terroristische moordpoging. Hij zei dat de federale regering de komende uren en dagen de veiligheidssituatie op de voet zal volgen. "Jammer genoeg moet ik herhalen dat een nulrisico niet bestaat", gaf hij nog mee.

Identiteit dader nog onbekend

Het federaal parket heeft nog altijd niet de identiteit kunnen achterhalen van de man die gisteren in Charleroi twee politieagenten heeft aangevallen en verwond. Veel over de vermoedelijke aanslag van gisteren weten we nog niet. Het enige wat bekend is, is dat de dader "Allahu akbar" zou hebben geroepen. Hij heeft twee politieagenten verwond die het politiecommissariaat bewaakten en is daarop neergeschoten. Later is de man aan zijn verwondingen overleden.

In de Wetstraat golden vanmorgen verscherpte veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de Nationale Veiligheidsraad. Vanmiddag gaat Michel wellicht naar Charleroi, hoewel hij zei dat dit nog niet helemaal zeker is.

Gisteren had het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) beslist om het dreigingsniveau niet te verhogen. In ons land geldt niveau 3, aan de politiecommissariaten is dat tot nu toe maar niveau 2. De liberale politievakbond VSOA vindt dat nu ook aan de politiecommissariaten niveau 3 moet gelden.