Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Regering zet mes in vergoeding pro-Deoadvocaten die asielprocedures rekken

wo 31 aug. - 7:02

Pro-Deoadvocaten zullen een pak minder vergoed worden als ze asielprocedures nodeloos rekken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft daarover een nieuwe regeling uitgewerkt met de Orde van Vlaamse Balies, schrijft Het Laatste Nieuws. Minister Geens was ook te gast in De Ochtend.
Regering zet mes in vergoeding pro-Deoadvocaten die asielprocedures rekken

De minister is tegelijk niet opgezet met de verschillende voorstellen die de N-VA de voorbije weken heeft gelanceerd in het kader van de strijd tegen terreur.

Ik zou steun verwachten voor die voorstellen die écht zin hebben.

Pro-Deoadvocaten worden ingeschakeld voor gratis juridische bijstand voor mensen die zelf geen advocaat kunnen betalen. De advocaten krijgen per zaak een aantal punten toebedeeld, en tegenover die punten staat een vergoeding betaald door de overheid.

Het is dat puntensysteem dat de minister nu heeft aangepast, om misbruik tegen te gaan en met name in asielprocedures. "We wilden een prestatievergoeding die meer aangepast was aan de aard van de prestatie. Een aantal prestaties wilden we favoriseren, zoals de bemiddeling. Een aantal anderen wilden we ontmoedigen, zoals het herhaaldelijk aanvragen van asiel voor eenzelfde persoon", legt minister Geens uit.

Concreet zal een advocaat nog slechts 50 euro per prestatie verdienen als hij geen ernstige nieuwe elementen aanbrengt. Hij zal zelfs helemaal geen punten meer krijgen bij onrechtmatige procedures.

De regeling moet de kostprijs voor Justitie verkleinen. Justitie besteedt jaarlijks 75 miljoen euro aan pro-Deoprocedures. Een derde van dat bedrag gaat naar de bijstand aan asielzoekers.

"Niet leuk dat men voortdurend sexy ballonnetjes oplaat"

Dat de vergoeding van pro-Deo's zou worden aangepast, was een eis van onder meer de N-VA. Die partij heeft de voorbije weken overigens nog een aantal andere voorstellen gedaan, meer bepaald in de strijd tegen terreur. Zo pleit de grootste regeringspartij voor een noodtoestand bij een terreuraanslag en het invoeren van een , waarbij het lokale bestuur meer slagkracht zou krijgen.

Minister Geens is niet echt opgezet met die voorstellen. Aan de ene kant omdat de regering volgens hem al heel wat zaken heeft gerealiseerd. "Het wordt moeilijk wanneer men zaken voorstelt die al eens voorgesteld zijn en waarvan ik dacht dat we een goed compromis hadden bereikt binnen de regering", zegt Geens in "De Ochtend". "Op 20 juli hebben we al een wet gestemd die precies zegt hoever de vrijheid van meningsuiting in verband met terrorisme kan beknot worden. Die wet is pas gestemd, en men herbegint de discussie die tot niets leidt. Hetzelfde over de noodtoestand."

Aan de andere kant uit Geens ook fundamentele bezorgdheden over het voorstel van de N-VA om de politie de mogelijkheid te geven mensen op te sluiten die mogelijk gevaarlijk zijn, maar door het gerecht nog niet als verdachte worden bestempeld. "Mensen zonder een vorm van proces in detentie nemen, dat vind ik geen goed idee. We mogen het recht niet wegsmijten op het moment dat we het het meeste nodig hebben."

"Ik zou steun verwachten voor die voorstellen die écht zin hebben", aldus nog de CD&V-minister. "Laat ons discussiëren over de grond van de zaak, en niet over zaken die sexy lijken."

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet