Regering zet in op groene Noordzeestroom: dubbel zoveel windmolens op zee

20 april 2018
Er komen nieuwe windmolens in de Noordzee voor de Belgische kust. De ministerraad neemt daarover straks een beslissing. Nu is er voor de kust van Zeebrugge al een windmolenzone van 225 km². Vanaf 2020 komt er nog eens zoveel bij, iets verder in zee, en niet zichtbaar vanaf de kustlijn. Nieuw is dat er een openbare aanbesteding komt, om de windmolenparken te kunnen bouwen zonder subsidies.

In de windmolenzone voor de kust van Zeebrugge staan nu al zo’n 230 windmolens. Ze staan netjes achter elkaar op een strook tegen de Nederlandse grens, op de Thorntonbank (foto boven), de Lodewijkbank en de Bligh Bank. Tegen 2020 moet die zone vol staan, met maximaal 433 windmolens, verspreid over negen parken.

"We gaan met de nieuwe windmolens waarschijnlijk één kerncentrale kunnen vervangen"

Na 2020 komen er nog eens zoveel bij, zegt Staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). “We gaan voor een verdubbeling van de capaciteit, en op die manier gaan we waarschijnlijk één kerncentrale, die tegen 2025 allemaal gesloten moeten zijn, kunnen vervangen.”

De nieuwe molens komen links van de bestaande molens in onze Noordzee, en reiken tot aan de Franse grens. Ze liggen op de zone Noordhinder Noord en Zuid en op de Fairybank. “Ze liggen verder weg in de zee, ongeveer op 35 tot 40 km, en ze zijn niet belastend voor het zicht van mensen vanuit de kustlijn",zegt De Backer.

Stroom voor helft Belgische huishoudens

In totaal zullen de nieuwe windmolens samen met de bestaande en geplande molens voor 4 GW aan (groene Noordzee-)stroom zorgen. Dat is volgens de sector zowat de helft van wat de Belgische huishoudens nodig hebben. En bedoeling is om de nieuwe windmolens te bouwen zonder subsidies.

“We gaan voor een volledig nieuw systeem in vergelijking met vroeger,” zegt De Backer. “We gaan een openbare aanbesteding doen, dus we gaan aan de markt vragen wie in staat is die windmolenparken te bouwen, tegen de beste prijs. Op die manier gaan we ook richting wat er in Nederland en Duitsland mogelijk is, namelijk windmolenparken zonder subsidie, dat is de bedoeling, daar streven we naar.”

Zeewier kweken en golfslagenergie

Behalve de windmolens zijn er in het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan op zee ook testzones vastgelegd, voor innovatie. “In de testzones kijken we of we bijvoorbeeld zeewier kunnen kweken voor onze kust. En of we energie kunnen opwekken uit golfslag.” Onder meer de Universiteit Gent heeft daarvoor interesse.

Nu loopt er al een testproject met golfslagenergie op de Noordzee, op 500 meter voor de haven van Oostende. "De golven van de Noordzee zijn natuurlijk relatief klein in vergelijking met golven van de oceaan, maar ze slijten minder snel. Dat maakt onze Noordzee de ideale testlocatie om energie op te wekken."

“Nog iets wat we onderzoeken is of we met een eiland voor de kust onze kust beter kunnen beschermen, en bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat het zand op het strand zich ophoopt. Het is belangrijk om onze kust op lange termijn te beschermen tegen de stijgende zeespiegel en de duizendjarige storm.”

Rondpunten in zee

Onze Noordzee is met zo’n 3.500 vierkante kilometer klein en tegelijk is het een van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Met de nieuwe windmolens erbij wordt het nog drukker. “Maar ze zullen niet in de weg staan", zegt De Backer.

"Voor de huidige windparken hebben we al een nieuw systeem voorzien, een soort van rondpunt voor schepen, zodat alles veilig blijft, want ook veiligheid is belangrijk in dit Marien Ruimtelijk Plan.Bel

Beluister het interview met Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Noordzee:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'