Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Regeringen bereiken akkoord over verdeling Europees relancegeld, Vlaanderen krijgt 2,25 miljard euro

di 12 jan. - 7:12

De federale regering en de regeringen van de deelstaten zijn het maandag eens geraakt over een eerste versie van het "plan voor herstel en veerkracht" en de verdeling van de Europese relancefondsen. België ontvangt 5,95 miljard euro uit het nieuwe Europese relancefonds om het economisch herstel na de coronacrisis te financieren. "Dit zal weer economische groei mogelijk maken" reageerde premier Alexander De Croo tevreden in 'De Ochtend'.
Alexander De Croo

aandag hebben de verschillende regeringen in het land een akkoord bereikt over de verdeling van die pot. Het federale niveau ontvangt 1,25 miljard, Vlaanderen 2,25 miljard, Wallonië 1,48 miljard, de Franse Gemeenschap 495 miljoen, Brussel 395 miljoen en de Duitse Gemeenschap 50 miljoen, zo heeft persagentschap Belga uit goeie bron vernomen. De Vlaamse regering had op 3 miljard gehoopt, maar zal het dus met minder moeten stellen.

"Dit is een belangrijke stap voor onze relancestrategie", reageert premier Alexander De Croo. "Iedereen weet dat onze economie bijzonder hard geraakt is. Dit investeringsplan gaat onze economie sterker maken en vooral ook vernieuwen. Dit gaat vooral over investeringen rond digitalisering, duurzaamheid en productiviteit."

Volgens De Croo liggen de projecten daarvoor al klaar. "Nu zullen de verschillende regeringen zeggen welke projecten voor hen de belangrijkste zijn. Federaal zal staatssecretaris Thomas Dermine (PS) ervoor zorgen dat het een samenhangend geheel is. Bijvoorbeeld als men federaal ervoor kiest om te investeren in het spoor, moet men zien dat dat strookt met de deelstaten en hun investeringen in mobiliteit."

Hij hoopt nu dat de Europese miljarden ook private investeringen zullen in gang steken. "Op een moment waarop de economie moet worden opgestart en we technologisch op een kantelpunt zitten en we een bocht moeten maken naar technologie en duurzaamheid, moeten de private sector en overheid elkaar vinden."

"Verdedigbaar"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is tevreden dat het geld er nu komt, maar het waren geen gemakkelijk gesprekken, zegt hij: "Je moet een akkoord vinden, anders is het voor iedereen nul. Als je je wildste dromen wilt waarmaken, hoop je natuurlijk op een hoger bedrag. Ik denk dat dit voor iedereen een beetje pijn doet, dus in zijn globaliteit verdedigbaar is."

Ook zijn partijgenoot, Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA), is tevreden dat er een deal is. "Het is er niet de tijd naar om onze relance te laten wachten."

In Vlaanderen lag al een relanceplan klaar dat goed was voor 4,3 miljard euro. Volgens Jambon kan dat plan nu uitgevoerd worden zoals voorzien was. "Op vlak van digitalisering willen we Vlaanderen op dat vlak verder naar de top van Europa brengen. Niet alleen op vlak van de overheidsprocessen, maar ook onder meer in de uitrol van 5G en in de oprichting van een datanutsbedrijf."

Daarnaast pompt Vlaanderen ook geld in duurzaamheidsprojecten, onder meer om CO2 te reduceren, en investeert het in mobiliteitswerken zoals de aanleg van betere en nieuwe fietspaden en de verhoging van bruggen voor de binnenscheepvaart.

En de begroting?

Het gaat hier voor alle duidelijkheid over investeringsgeld. De bloedrode begrotingen van de verschillende niveaus in ons land gaan hier dus niet direct beter van worden. Wanneer pakken we dat dan aan? "Voor Vlaanderen zijn dat meestal eenmalige uitgaven: uitgaven die wel de schuldgraad verhogen, maar die geen impact hebben op het volgende begrotingsjaar", legt Jambon. "Wij kijken aan tegen een begrotingsuitdaging van structureel ongeveer 2 miljard euro."

"Daarom zal dit relanceplan belangrijk zijn om de economische groei te intensifiëren. We gaan van 2021 gebruikmaken om ons voor te bereiden, om dan vanaf 2022 het pad naar een begroting in evenwicht in te zetten."

Ook De Croo is het daarmee eens. "De investeringen die we nu doen, gaan economische activiteit mogelijk maken en groei mogelijk maken. Dat versterkt economisch weefsel zal welvaart creëren. En een land dat welvaart heeft, heeft alle mogelijkheden om het gat in de begroting dicht te rijden."

Beluister het gesprek met premier Alexander De Croo in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet