Reis mee met Radio 1 naar Portugal

22 maart 2022
Radio 1 organiseert een unieke reis naar de Douro-vallei in het gezelschap van Professor Hendrik Vos, Radio 1-presentator Sven Speybrouck en VRT-journalist Rob Heirbaut. Voor de Radio 1-podcast 'Het Mirakel van Schuman' en het boek 'Europa in woelig water' gingen ze op zoek naar verhalen over de geschiedenis van de eenmaking van Europa en de impact van de Europese Unie op ons dagelijks leven. Zij brengen tijdens deze reis dan ook geweldige anekdotes en inzichten voor je mee.

Je reisgezelschap

Hendrik Vos: van 17 tot 24 juli en van 7 tot 14 augustus
is politicoloog verbonden aan de Universiteit Gent, waar hij ook directeur is van het Centrum voor EU-studies is. Zijn specialisaties zijn Europese Politiek en actuele vraagstukken van de Europoes politiek.

Sven Speybrouck: van 7 tot 14 augustus
is Radio 1-presentator. Hij werd bekend met het radioprogramma Jongens & Wetenschap waarin hij en Koen Fillet alledaagse fenomenen op een populair wetenschappelijke manier met de hulp van het publiek trachtten te beantwoorden. Sinds september 2010 presenteert hij, opnieuw samen met Koen Fillet, het programma 'Interne keuken' ‘s zaterdags op Radio 1.

Rob Heirbaut: van 17 tot 24 juli
studeerde rechten en vervolgens communicatiewetenschappen en is sinds 1993 journalist bij de VRT-nieuwsdienst. In 2002 werd hij daar de Europa-verslaggever en behandelt hij alle thema’s die met de Europese Unie te maken hebben. Hij maakte samen met Hendrik Vos in 2014 een reeks voor Canvas over het ijzeren Gordijn.

Rob Heirbaut, Sven Speybrouck en Hendrik Vos

De reis

Van 17 tot 24 juli of van 7 tot 14 augustus

Dag 1 - Brussel > Porto (Portugal)

Lijnvlucht naar Porto. Bij aankomst, ontvangst en transfer naar de haven van Porto (Vila Nova de Gaia). Welkomstcocktail en diner aan boord.

Dag 2 - Regua > Lamego > Pinhao

Aankomst in Regua, poort tot de wijnregio Alto Douro. In de namiddag, vertrek per autocar naar Lamego, één van de meest historische steden in de Douro Vallei. Bezoek aan de kathedraal en het Museum van Lamego. Dit museum huisvest een interessante collectie schilderijen van Portugese kunstenaars en Vlaamse wandtapijten. ’s Avonds diner in een prachtig wijnlandgoed, de Quinta da Avessada, gelegen in het hart van de wijnstreek. Dit familiebedrijf produceert de bekende Moscatelwijn. Bezoek aan het wijnlandgoed onder leiding van de eigenaar, gevolgd door een typische landelijke maaltijd met zelf geproduceerde wijnen en dit alles opgeluisterd door lokale muzikanten.

Dag 3 - Vega Terron > Castelo Rodrigo

In de voormiddag vaart het schip tot Vega Terron, gelegen aan de Spaanse grens. In de namiddag, excursie naar Castelo Rodrigo, een middeleeuws dorp met smalle, steile straatjes, met prachtige gevels en ramen in Manuelstijl. Bezoek aan de ruïnes van het kasteel en de Reclamador kerk.

Dag 4 - Vega Terron > Salamanca (Spanje) > Barca d’Alva (Portugal)

Vertrek per autocar voor een dagexcursie naar Salamanca, geklasseerd als Unesco werelderfgoed voor de pracht en praal van de oude stad. Panoramische stadsrondrit langs onder meer de Plaza Mayor, één van de mooiste, monumentale pleinen van Spanje. Kuieren door de smalle straatjes van de stad en bezoek aan de universiteit, gesticht in 1215 op de patio de las Escuelas. Bezoek aan de nieuwe kathedraal, gebouwd tussen de 16e en de 18e eeuw, een prachtige mix van gotiek, renaissance en barok.

Dag 5 - Regua > Solar De Mateus

In de voormiddag vaart het schip doorheen de romantische vallei van de Douro in een uniek kader tussen de wijngaarden. In de namiddag, bezoek aan een prachtig gelegen wijnlandgoed en wijnproeven. Vervolgens verder per bus richting Solar de Mateus, een elegant landhuis uit de 18e eeuw, een echte parel van barokkunst. De tuinen zijn wondermooi met bloemenpaden, exotische planten en geurende bloesems.

Dag 6 - Varen > Porto

In de voormiddag vaart het schip richting Porto. Het historische centrum prijkt op de Unesco werelderfgoedlijst. Met haar bruggen, monumenten, azulejos, bloemrijke balkons en winkelstraten is de stad een lust voor het oog. In het hart van het historische centrum bezoekt u de kathedraal ‘Sé’, waarvan het plein een prachtig uitzicht biedt op de rivier en de daken van de stad. Het bezoek aan de stad eindigt in één van de wijnkelders met een proeverij.

Dag 7 - Guimaraes > Braga

‘s Morgens, vertrek per autocar naar Guimaraes. Ontdek het historische centrum, langs het Largo da Oliveira (olijfboomplein), een opmerkelijk goed bewaard gebleven middeleeuws geheel. Bezoek het kasteel van de hertogen van Braganca, waarvan de architectuur doet denken aan de kastelen van Bourgogne. In de namiddag, richting Braga ‘het Rome van Portugal’ om het uitzonderlijk erfgoed van de stad te ontdekken. ’s Avonds, diner en fado concert aan boord.

Dag 8 - Porto > Brussel

Na het ontbijt, ontscheping en transfer naar de luchthaven. Lijnvlucht naar Brussel.

Schrijf je nu in en ga mee

De Radio 1-reis vanaf € 2.360 p.p. in een standaardkajuit, bij een dubbele bezetting. Een singlekajuit kost € 3.975 p.p. Meer info en reservatie: bel 02/899 84 00 of mail naar info@rivagesdumonde.be

INCLUSIEF: VLUCHTEN, TRANSFERS, LEZINGEN, BELANGRIJKSTE EXCURSIES MET NEDER LANDSTALIGE GIDSEN EN VERBLIJF IN VOLPENSION

Troeven van je reis:

  • Een uitzonderlijke vaart op de Douro
  • Porto
  • De ontdekking van Braga, het “Portugese Rome”
  • Salamanca
  • Dranken inbegrepen tijdens de maaltijden
  • Wijndegustaties
  • Een Fado avond
  • Een avondmaal met muziek in een quinta 
  • Een reeks voordrachten gegeven door onze VRT-gezichten

Download de volledige brochure