"Toeslag betalen als single is oké, maar het dubbele is erover"

29 januari 2019
Als alleenstaande op vakantie gaan, dat betekent vaak dat je supplementen moet betalen. Of niet? Een aantal grote touroperators schrijven op hun website dat ze de singletoeslag hebben afgeschaft. Klopt dat?

Ingrid Reynaerts is 67 jaar en alleenstaande. Net als iedereen wil ze graag op vakantie, maar ze ergert zich blauw als ze ziet hoeveel toeslag ze moet betalen voor een reis, alleen maar omdat ze single is. "Het lukt mij financieel wel om die vakantie te betalen, maar bij sommige van mijn vrienden is dat moeilijker én het is gewoon ergerlijk", zegt ze. "Binnenkort ga ik op groepsreis naar Spanje en ik moet 400 euro bijbetalen, omdat ik alleenstaande ben. Maar het is niet alleen dat: als je als single uit eten gaat, dan heb ik regelmatig het gevoel dat het personeel naar mij kijkt met een blik van 'we hadden ook twee personen aan die tafel kunnen zetten'."

Ik vind het niet erg om een toeslag te betalen, maar het dubbele is erover
Ingrid Reynaerts

Maar bestaat die singletoeslag nog echt? Bij Debecker zocht het even uit en grote touroperators zoals Neckerman, TUI, Thomas Cook en Sunweb, zeggen alvast op hun site dat er geen singlestoeslag meer is bij hen.

Vaak is het ook zo dat er korting wordt aangeboden aan alleenstaanden voor een bepaalde periode in het jaar. Maar vaak gaat het dan wel om een vakantie in het laagseizoen. 

Helemaal weg is de singlestoeslag dus niet, maar reisoperatoren zijn ermee bezig.

Beluister de uitzending:

Lees ook:

Radio 1 Select