Reizen Corona

8 mei 2020
Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, heeft een imaginair reisbureau opgericht: Reizen Corona. Hij begeleidt zijn cliënteel hoogstpersoonlijk op een reis door de tijd, richting 19de en vroeg 20ste eeuw. We zijn meegegaan, en we hebben ons de ogen uit ons hoofd gekeken.

Herman Van Goethem beheert de vermoedelijk grootste verzameling historische stadsfoto's van ons land. Het resultaat van jarenlang zoekwerk, samen met een bevriend verzamelaar. Honderden foto's hebben ze bij elkaar, veelal nog ongearchiveerd en ongedocumenteerd.

Het corona-isolement leek Herman Van Goethem een uitstekend moment om op Facebook die fotoschat voor het grote publiek te ontsluiten. En een schat is het. Nog nooit hadden wij bijvoorbeeld een foto gezien van de Antwerpse De Keyserlei uit de tijd voor het Centraal Station aan het eind ervan stond. Vroeger stond daar een houten station, dat Ooststatie werd genoemd. Oost, omdat de stad daar eindigde. Voorbij de sporen begon het platteland. De foto dateert uit 1893, ze staat hierboven.

Op de alleroudste foto uit de verzameling is de Predikherenbrug te zien, over de Leie in Gent, een daguerreotype uit 1840. Als je dat ziet, ervaar je een soort tijdsmachine-effect. 1840 is het jaar waarin Paganini streft en Napoleon wordt bijgezet in de Dôme de Invalides.

We zullen die oudste foto van Gent morgen op de radio laten zien. Als u niet zo lang kan wachten, of als u radio geen geschikt medium vindt voor fotografie, moet u doorklikken naar de Facebookpagina van Herman Van Goethem. Daar post hij elke dag een paar foto's uit zijn verzameling. Hier de Predikherenbrug.

Maar hier past een waarschuwing: als u begint te kijken, is er zo een halve dag voorbij.

Beluister het volledige gesprek :