Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Reizen met valse negatieve coronatest? Celstraf tot 5 jaar en 2.000 euro boete

di 27 apr. - 7:28

In 1 week tijd zijn op de luchthaven van Zaventem 58 mensen betrapt met een vervalste negatieve test. Wie betrapt wordt, zal voortaan meteen voor de rechter moeten verschijnen en riskeert een celstraf tot 5 jaar en 2.000 euro boete. In sommige gevallen zal een onmiddellijke boete van 750 euro betaald moeten worden.
Luchthaven

Afgelopen week werden op de luchthaven van Zaventem 58 mensen betrapt die met een vals attest van een negatieve coronatest naar het buitenland wilden reizen. Het ging vooral om mensen die in België wonen en met een vervalst negatief attest naar het buitenland wilden reizen.

Op zich zijn dat er niet zo veel, als je weet dat die week meer dan 29.000 mensen op de luchthaven vertrokken zijn. "Maar het is ook niet weinig en het zijn er zeker 58 te veel", zegt Ine Van Wymersch, procureur des Konings bij het parket Halle-Vilvoorde, in 'De Ochtend'.

Meteen voor de rechter

Nu reizen tussen verschillende landen weer meer en meer mogelijk wordt, willen de parketten in ons land valsspelers waarschuwen: "De consequenties zijn zwaar en uw reis zal niet doorgan." Volgens een nieuwe richtlijn van het college van procureurs-generaal zal wie betrapt wordt, onmiddellijk gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank "wegens valsheid en gebruik van het valse stuk".

Voor de correctionele rechtbank riskeert men tot 5 jaar gevangenisstraf en een boete van 2.000 euro. "Dat is een correctionele veroordeling die ook op je strafblad komt", waarschuwt Van Wymersch. De vervalste documenten worden ook meteen in beslag genomen, zodat de persoon in kwestie niet verder kan reizen.

(lees verder onder de foto)

Ine Van Wymersch (© Radio 1)

Ine Van Wymersch (© Radio 1)

Op luchthaven meteen boete

Parketten die al overbelast zijn, onder andere door de vele coronadossiers die nu al behandeld moeten worden, kunnen er wel voor kiezen om niet meteen te dagvaarden en de fraudeur in kwestie een onmiddellijke schikking van 750 euro voor te stellen. Wie weigert te betalen, zal alsnog voor de rechter gedaagd worden.

Alvast het parket Halle-Vilvoorde zal op die manier te werk gaan. Brussels Airport valt binnen het rechtsgebied van dat parket. De minnelijke schikking kan zowel voorgesteld worden aan mensen met een vast adres binnen België als buiten België. Ook mensen met een adres in het buitenland zullen een dagvaarding kunnen krijgen als ze weigeren te betalen.

De procureurs-generaal waarschuwen dat de luchthavenpolitie, net zoals de medewerkers aan de check-inbalie en de gate, de expertise hebben "om zeer snel te kunnen controleren of het voorgelegde attest al dan niet vervalst is".
Hetzelfde geldt overigens ook voor wie een Passagier Lokalisatie Formulier opzettelijk verkeerd invult of gebruikt, of het nu in papieren vorm of digitaal is.

"Geen open grenzen voor wie reist met valse coronadocumenten. Wie een vervalst COVID-19-attest gebruikt, zal niet verder kunnen reizen, toch niet naar zijn vakantiebestemming, maar zich integendeel moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank of een hoge geldboete opgelegd krijgen", benadrukken de procureurs-generaal.

Beluister het gesprek met Ine Van Wymersch in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet