Is rekeningrijden het ultieme middel om de files te bestrijden?

16 februari 2017
Deze week staat Radio 1 in het teken van de file. Vijf dagen lang gaan we op zoek naar oplossingen voor de ellendige Belgische files. Het thema vandaag: met welke financiële maatregelen kunnen we de files inkorten?

Er is maar een oplossing voor de files: minder auto's op de weg. Sommige experts schatten dat er tot 20% minder autoverkeer op de weg zou moeten zijn om altijd en overal vlot te kunnen rijden.

De voorbije dagen bekeken we al hoe we de infrastructuur kunnen aanpakken om het verkeer opnieuw vlot te trekken, en wat de alternatieven zijn voor de auto. Maar een van de belangrijkste instrumenten om de files in te korten, is het invoeren van het rekeningrijden.

Door autobestuurders te laten betalen als ze op een bepaald moment een bepaalde weg willen gebruiken, zou je mensen aanmoedigen om alternatieven te zoeken of op een ander moment in de wagen te stappen.

Reageer

  • Ben jij voor of tegen de invoering van rekeningrijden?
  • Denk je dat we de files oplossen door rekeningrijden in te voeren?

(Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.)