Geloof en spiritualiteit

22 oktober 2017
De hele maand oktober stelt Touché De Grote Levensvragen aan een panel ervaringsdeskundigen.

Samen met specialisten in hun vakgebied zoekt Friedl' Lesage antwoorden op De Grote Levensvragen.

Op 22 oktober ging het over geloof en alles wat ons overstijgt. De gasten waren Bleri Lleshi ( filosoof en politiek wetenschapper), Barbara Raes (onderzoeker aan het KASK en oprichter 'Beyond The Spoken') en Leen Decin (sterrenkundige).

Bleri Lleshi onderhoudt een blog waar hij naast eigen werk ook ‘other voices’ samenbrengt.

Op woensdag 25 oktober vertelt Barbara Raes meer over haar praktijk tijdens “Our Daily Death”, het festival van het Brusselse Kaaitheater rond dood en rituelen . Ze origaniseert ook workshops voor de Europalia Indonesië-expo “Ancestors & Rituals”

Tijdens het gesprek kwam ook de HBO-serie van Paolo Sorrentino ‘The young Pope’ aan bod. De serie, met Jude Law in de hoofdrol, gaat over de jongste paus ooit die het Vaticaan op zijn grondvesten doet daveren en alle conventies aan zijn laars lapt. 

‘Misschien wisten zij alles’ van Toon Tellegen kan Leen Decin altijd bekoren. Voor haar is het een leesboek, een voorleesboek maar ook een filosofisch boek. 

Bleri Lleshi haalt steeds inspiratie uit de levenslessen in ‘Brieven aan een jonge dichter’ van Rainer Maria Rilke. Toen hij het voor de eerste keer las, was het alsof hij een zielsgenoot gevonden had. 

In een moeilijke periode vond Barbara Raes veel troost in ‘De baron in de bomen’ van Italo Calvino. Ook de verhalen over ‘selkies’, mythische wezens die opduiken in Ijslandse volksverhalen gaven haar inspiratie. 

Muziek tijdens de uitzending:

1 Eigen God eerst - Willem Vermandere
2 This bitter earth - Dinah Washington 
3 If I can help somebody - Mahalia Jackson
4 Requiem Ver.1893- La Chapelle Royale, Ensemble Musique Oblique, Philippe Herreweghe
5 Hallelujah - Leonard Cohen
6 Is dit alles - Doe maar
7 Leven na de dood -Freek de Jonge
8 Ik ben God niet - Raymond van het Groenewoud

 

 

Bekijk het boek en de speellijst van De Grote Levensvragen. Misschien zitten we binnenkort wel in jouw buurt!