"Religieuze overtuiging kan nooit deelname aan lessen in de weg staan"

10 juni 2016
Hilde Crevits
Een religieuze of culturele overtuiging kan nooit een normale deelname aan de lessen in de weg staan. Dat zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan VRT Nieuws. Ze reageert daarmee op het nieuws dat enkele leerlingen in Brussel strikt blijken deel te nemen aan de ramadan en zo onder meer niet mee willen gaan zwemmen.
Het Gemeenschapsonderwijs in Brussel is naar eigen zeggen "zeer ongerust" omdat een klein aantal jonge kinderen in de scholen in onze hoofdstad strikt blijken deel te nemen aan de ramadan. Zo hebben sommige leerlingen geen eten meer bij voor 's middags, willen ze niet meer mee naar de zwemles of mogen ze zogezegd niet meer meedoen aan de muziekles.

"Dit kan niet", benadrukt minister Crevits. "Elk kind moet in de beste omstandigheden school kunnen lopen en lessen kunnen volgen. Religieuze of culturele overtuigingen kunnen nooit een normale deelname aan de lessen in de weg staan."

Volgens Jacky Goris, algemeen directeur van het Gemeenschapsonderwijs in onze hoofdstad, zijn "schimmige koranschooltjes" verantwoordelijk voor de "indoctrinatie van de jonge kinderen". "De koranscholen maken geen deel uit van het onderwijs en worden ook niet door ons gefinancierd", zegt Crevits. "Als scholen problemen vaststellen, is er maar één oplossing en dat is de dialoog aangaan met ouders en kinderen."

De minister benadrukt tot slot nog dat het om een kleine groep gaat. "Veel kinderen die ook als levensbeschouwing de islam volgen, kunnen wel normaal deelnemen aan de schoolactiviteiten."

Bron: deredactie.be