Rellen in Noord-Ierland, wat is daar aan de hand?

8 april 2021
In Noord-Ierland is het al dagen onrustig. In Belfast en (London)Derry zijn bij rellen al meer dan vijftig agenten gewond geraakt. Zowat alle politieke leiders, de Britse premier Boris Johnson op kop, roepen op tot kalmte. De schrik zit er namelijk in dat de oude tegenstellingen weer opspelen. Dat, simpel gezegd, katholieken en protestanten elkaar weer naar het leven gaan staan.

Ondanks oproepen tot kalmte door de Noord-Ierse regering zijn er gisteravond opnieuw rellen uitgebroken in de hoofdstad Belfast. Daar gingen protestantse jongeren de politie te lijf met brandbommen en stenen. Ze werden met een waterkanon uit elkaar gedreven. Eerder waren er incidenten in nationalistische wijken tussen nationalistische katholieke jongeren en unionistische protestantse jongeren. Die zijn boos omdat er sinds de economische brexit op 1 januari douanecontroles zijn op goederen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. De unionisten willen niet worden afgescheurd van het moederland en vinden dat die controles het land opsplitsen.

Bij het geweld van de voorbije dagen zijn al 55 politieagenten gewond geraakt. De Noord-Ierse regering en de Britse regering hebben opgeroepen tot kalmt. De Britse premier Boris Johnson heeft zijn minister voor Noord-Ierland naar Belfast gestuurd voor gesprekken. Noord-Ierland is altijd een kopzorg geweest in de onderhandelingen over de brexit. De Britse regering wou niet raken aan het Goed Vrijdagakkoord uit 1989, dat bepaalde dat er geen harde grens zou komen tussen Noord-Ierland en Ierland en dat Noord-Ierland in de Europese eenheidsmarkt zou blijven. Maar de alternatieve oplossing, controles tussen Noord-Ierland en het Britse moederland, zet kwaad bloed bij de unionisten.

Beluister het gesprek met Peter Vandermeersch 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'