R.E.M. en paracetamol voor het slapen gaan

12 februari 2017
Woensdag stelt Daniël Rovers zijn nieuwe roman De waren voor in de Boekhandel Limerick in Gent. Ricky, Ade en bob leren elkaar kennen als achttienjarigen die in de liefde elk hun eigen weg gaan. “Alle dingen die je in de liefde voor het eerst ontdekt overstijgen jouw gezichtspunt. Dat is een moment van waarheid.”
Ik geloof echt dat de liefde waarheid kan brengen, vooral omdat je daardoor gedwongen bent om eens niet vanuit jezelf naar de wereld te kijken, maar vanuit de gedachten en gevoelens van een ander.
Daniël Rovers

Na twintig jaar zoeken de jeugdvrienden elkaar weer op waar het allemaal begon, in Nijmegen. Ze bedenken elk afzonderlijk hoe ze in hun vriendschap staan. Hun herinneringen lijken wel dromen. Dromen waar ze elk een eigen betekenis aan geven.

Schrijver Piet Joostens vindt het opvallend dat in vriendschappen nooit jubilea gevierd worden, dus vroeg ik me af wat zou gebeuren als je dat wel doet.

De liefdesverhalen in De Waren worden aaneengerijgd met muziek. Rovers wilde dat zijn boek de werking en beknoptheid van een liefdeslied had. Als op een langspeelplaat gaan de verhalen in elkaar over. Het motto van de roman komt van Lionel Richie.

Ik heb in het begin altijd het gevoel gehad dat ik ongelukkig was in de liefde, dat ik werd afgewezen, dat ik te verlegen was, net als een van mijn personages. Maar tijdens het schrijven ontdekte ik dat ik evengoed geliefden afgewezen heb.
Daniël Rovers

Een van de personages luistert naar Nightswimming van R.E.M., wat helpt om te slapen. Dat heeft ook een tijd voor Daniël gegolden, nog voor de tijd dat hij paracetamol als slaapmiddel ontdekte, geeft hij toe.