"Terwijl hij alleen achter bleef, ging de koers door"

9 april 2018
De wielerwereld is in rouw: Michael Goolaerts is na zijn hartstilstand en val in Parijs-Roubaix overleden in het ziekenhuis van Rijsel. Dat heeft zijn ploeg Veranda's Willems-Crelan bekendgemaakt. Ook Sven Nys reageerde op het trieste voorval.
Michael Goolaerts kwam zondag op de tweede kasseistrook van Parijs-Roubaix ten val. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en met de helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Rijsel. Daar is hij vanavond overleden.
 
"Met enorme verslagenheid melden wij het overlijden van onze renner en vriend Michael Goolaerts", klinkt het in een communiqué. "Hij overleed zondagavond 8 april omstreeks 22u40 in het ziekenhuis in Rijsel in het bijzijn van zijn familie en geliefden, naar wie onze gedachten van medeleven momenteel uitgaan."

Er zal voorlopig geen verdere communicatie volgen. We willen nu de nabestaanden van Michael de ruimte geven om dit tragische verlies te verwerken. 

Snel nadat het trieste nieuws bevestigd was, betuigden tal van renners en wielerteams hun medeleven. Ook UCI-voorzitter David Lappartient kwam met een reactie. "In naam van de Internationale Wielerunie UCI en de hele wielerwereld, wil ik mijn meest oprechte deelneming betuigen aan de familie, aan het team en aan de naasten van Michael Goolaerts, die ons deze dag veel te vroeg verlaten heeft."

Michael Goolaerts werd in 2017 na een stageperiode bij Lotto-Soudal prof bij Veranda's Willems-Crelan. Dit voorjaar liet hij zich regelmatig opmerken in steun van kopman Wout van Aert. In Dwars door West-Vlaanderen eindigde hij als 9e, in Kuurne-Brussel-Kuurne was hij 20e. 

Mocht de wedstrijd nog doorgaan? 

"De geschiedenis leert dat er niet wordt gestopt", aldus VRT-sportjournalist Christophe Vandegoor. "Ik heb me die bedenking gisteren ook gemaakt. Is het een legitieme vraag? Misschien wel, misschien niet. Maar het feit is dat de koers is doorgegaan."

Ook Sven Nys reageerde in De Ochtend. "Achteraf zou ik ook zeggen stop de wedstrijd, maar op dat moment ben je niet zeker. Het is een momentopname waarin je moeilijk een beslissing kan nemen. Hij heeft nog lang gevochten voor zijn leven voor we wisten dat hij was overleden."

"De koers gaat door en die jongen blijft alleen achter en duizend mensen bollen mee met die trein die verder gaat."

Nadien is de impact op renners ook groot, weet Nys "Dan stelt de koers niets meer voor. Wout Van Aert rijdt een fantatische wedstrijd maar kan er op dit moment niet meer van genieten. Zijn kameraard is er plots niet meer."

Bron: sporza.be en De Ochtend

Radio 1 Select