Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Renovatie Justitiepaleis is pas klaar tegen 2040: Waarom duurt dat zólang?

zo 5 aug. - 8:43

Het Justitiepaleis wordt al dertig jaar gerenoveerd en deze week raakte bekend dat de werkzaamheden nog tot 2040 zullen duren. Waarom duurt het zólang? Dirk Van Gerven, advocaat en bestuurder bij de Poelaert Stichting, legt het uit in "De ochtend". "Met renoveren bedoelt men de gevels in orde brengen en niét de binnenkant van het gebouw. Dat zal men dan doen de komende 12 à 13 jaar, of twee jaar per gevel. Dat vergt telkens een openbare aanbesteding die twee tot vier jaar duurt."
Het Justitiepaleis in Brussel

Decennialang in de stellingen

Het Justitiepaleis in Brussel lijkt al een eeuwigheid tussen de stellingen te staan en het ziet er niet naar uit dat die stellingen snel zullen verdwijnen. Advocaat Dirk Van Gerven ontkent niet dat de werkzaamheden omvangrijk zijn. Hij is lid van de Poelaert Stichting die ervoor wil zorgen dat er een moderne justitie wordt uitgebouwd. Joseph Poelaert (1817-1879) is trouwens ook de architect van het Justitiepaleis.

"We zijn al een tiental jaar bezig om vooral de regering te overtuigen. Aanvankelijk was het de bedoeling om een groot deel van justitie uit het paleis te halen. Daar hebben we actie tegen gevoerd. De regering heeft een tijdje geleden beslist justitie daar te laten", zegt Van Gerven in "De Ochtend". 

We hebben nood aan een minister die erin gelooft, iemand met visie

Renovatie van de gevels

De Stichting wil het Justitiepaleis graag teruggeven "aan de mensen, aan het volk". "De dienst Griffie bijvoorbeeld bevindt zich in Vorst. Die dienst zou kunnen overgeheveld worden naar het Justitiepaleis zodat de Brusselaars er terug naartoe kunnen." Van Gerven vindt het spijtig dat het gebouw nog langer in de stellingen gaat staan. Maar de procedures zijn niet anders.

"Begrijp goed: met renoveren bedoelt men de gevels renoveren (niét de binnenkant in orde brengen) en dat zal men doen over 12 à 13 jaar, of twee jaar per gevel. Daarvoor wordt telkens een openbare aanbesteding uitgeschreven die twee tot vier jaar duurt. Dan zijn we makkelijk 18 jaar verder. Pas tegen 2040 zal het gebouw te zien zijn zonder stellingen."

Politieke wil

De werkzaamheden duren uiteraard ook lang omdat het Justitiepaleis het grootste is ter wereld, bovendien is het gebouw beschermd. "Wie dat wil herstellen, moet daar op een bepaalde manier met omgaan. Helaas ligt het gebouw in Brussel en voor Brussel heeft men veel minder aandacht dan voor Gent of Antwerpen. Brussel ligt nu eenmaal in een moeilijke politieke situatie zit: je moet de steun hebben van Vlaanderen en Wallonië, en dat is er onvoldoende. Ik vrees ervoor dat de federale regering er geen tijd of geld voor maakt. We hebben nood aan een minister die erin gelooft, iemand met een visie", legt Van Gerven uit.

Druk op de ketel voeren

De Poelaert Stichting blijft evenwel de druk op de ketel voeren door contact op te nemen met de regeringen en ministers, of door een boek uit te geven met hoe bekende kunstenaars het Justitiepaleis zien binnen vijftig jaar.

Van Greven hoopt dat hij ooit als advocaat in het gebouw zónder stellingen zal lopen: "Als de politieke wil er is, dan zal het Justitiepaleis helemaal opgeknapt zijn. Anders gaat men het op de lange baan blijven schuiven, altijd met de gedachte "de volgende regering zal het geld wel vinden"."

Michel Van den Brande zette de stellingen

Niemand minder dan Michel Van den Brande, bekend van het tv-programma "The sky is the limit",  zette de stellingen aan het Justitiegebouw in 1987.  Zeven jaar geleden verving hij ook de houten vloer (58.000 meter) van de stellingen rond de toren, omdat ze "versleten waren" door de vorst en wind.

Van den Brande stelt in "De Ochtend" voor om project per project af te werken. "Er staan véél monumenten in de stellingen. Ik zou bij het Justitiepaleis al het geld gebruiken om het in orde te krijgen, zo'n magnifiek monument met koepel en koeren! Door te wachten lopen de kosten op: elk jaar komt er wel een scheur of barst bij en valt er een plafond naar beneden."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet