Reparatiescore op elektrische apparaten: “Dat cijfer moet de consument aan het denken zetten”

16 februari 2021
© Glenn Carstens (Unsplash)
Sinds kort krijgen elektrische apparaten in Frankrijk een reparatiescore. Je kan het een beetje vergelijken met een Nutri-score die wordt gegeven op voeding. Maar wat houdt die reparatiescore nu precies in?

De reparatiescore is een sticker die vertelt hoe repareerbaar een apparaat of product is. Momenteel is Frankrijk het enige land die hiermee werkt. De sticker plakt voorlopig op vijf soorten producten: mobiele telefoons, televisies, laptops, wasmachines en elektrische grasmaaiers. Op die apparaten moet sinds 1 januari een sticker kleven met een cijfer van 0-10. Hoe lager het cijfer, hoe slechter de score. 

De Franse overheid heeft een lijst opgemaakt met de beoordelingscriteria, die bepalen of je een goed of slecht cijfer krijgt.

  • De gebruiksaanwijzing, zit die er bij?
  • Hoe gemakkelijk is het apparaat uit elkaar te halen?
  • Zijn de onderdelen leverbaar?
  • Wat is de prijs van de reparatie?

Doel

Volgens correspondent Frank Renout moet het allemaal beter. Momenteel wordt in Frankrijk slechts 40% van de apparaten die stuk zijn, gerepareerd. Dat vindt de regering daar veel te weinig. “Mensen gooien snel iets weg.” Het doel is dat over vijf jaar, 60% van de apparaten gerepareerd moet worden.

“Dat rapportcijfer moet de consument aan het denken zetten. De consument zal een duurzaam product kopen, maar het moet ook de producenten aan het werk zetten.” Een goed cijfer moet in de winkel een concurrentievoordeel worden. En dat lijkt wel te werken in Frankrijk. Het is een actie van groen beleid en streven naar duurzaamheid.

Voorlopig is het geven van de scores een vrijblijvend idee, maar vanaf 2022 komen er controles. En de vraag is natuurlijk of het de consument gaat beïnvloeden.

Beluister hier het gesprek met Frank Renout in 'Nieuwe Feiten'. 

Lees ook: