Republikeinen lanceren langverwacht alternatief voor Obamacare

7 maart 2017
In de VS hebben de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden het startschot gegeven om Obamacare op te doeken en te vervangen door een veel liberaler gezondheidssysteem. Obamacare was een van de grote projecten van de vorige president. Het was een verplichte ziekteverzekering waardoor meer dan 20 miljoen Amerikanen zich voor het eerst konden verzekeren tegen gezondheidsrisico's. Die verplichting willen de Republikeinen afschaffen. "Ook de subsidies zouden verdwijnen", zegt Amerikakenner Björn

Naar het afschaffen van Obamacare wordt in de VS al even uitgekeken: het was een van de belangrijkste punten van huidig president Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. De Republikeinen vonden het systeem te dwingend, ze willen het open maken met meer keuzevrijheid.

Het nieuwe voorstel is een vette kluif (123 pagina's dik) en ligt morgen al op tafel. Een van de opvallendste punten is dat er voor de zorgpremie een subsidie komt op basis van leeftijd en niet langer op basis van inkomen. Dat zou nadelig uitdraaien voor Amerikanen met een laag én hoog inkomen.

"De subsidies voor arme Amerikanen gaan vervangen worden door belastingvoordelen die toegekend worden volgens de leeftijd. Lage inkomens zullen hierdoor waarschijnlijk makkelijker hun ziekteverzekering verliezen. Dat is nadelig voor die arme Amerikanen die al zo moeilijk aan een ziekteverzekering raakten en vaak geruïneerd worden als ze zwaar ziek zijn. Om een voorbeeld te geven: een bypass-operatie kost in de VS 75.000 dollar, in Europa is dat ongeveer 40.000 dollar minder. Onbetaalbare ziektezorg was en bleef er onder Obamacare, en zal nu nog duurder worden onder het nieuwe systeem", legt Soenens uit.

Pittig politiek gevecht

Ook zou een ziekteverzekering niet langer verplicht zijn. Wel zou het voor jongeren mogelijk blijven om tot hun 26ste onder de verzekering van hun ouders te vallen, en mogen verzekeraars hun klanten niet discrimineren voor hun medische geschiedenis.

Het wetsvoorstel zal nu eerst gestemd worden in twee verschillende commissies en pas daarna naar het Huis van Afgevaardigden gaan. De Democraten waarschuwden de Republikeinen dat de hervorming van Obamacare het hele gezondheidszorgsysteem in chaos zal storten. Het zou dus wel eens een pittig politiek gevecht kunnen worden in het Huis van Afgevaardigden.

Bron: deredactie.be