Resolutie goedgekeurd over erkenning covid als chronische ziekte

21 april 2021
© Engin Akyurt (Unsplash)
Verwarring, vermoeidheid, spierpijn, soms zelfs depressies en angststoornissen: 1 op 5 covidpatiënten heeft maanden na de besmetting nog klachten. "Het belangrijkste wat we voor deze mensen kunnen doen, is hen erkenning en herkenning geven" zegt Karin Jiroflée (Vooruit) in 'De Ochtend'.

In de commissie Volksgezondheid van het federaal parlement is een resolutie goedgekeurd om COVID-19 te erkennen als een chronische ziekte. De ziekte kent allerlei gedaantes: sommigen voelen er amper iets van, anderen zijn zwaar ziek, en nog anderen voelen de "naweeën" lange tijd. Maar liefst 1 op de 5 mensen die besmet is geraakt, voelt nog lange tijd de gevolgen van het virus.

“Dat is soms niet mis. Dat kan gaan van verwardheid tot vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en ademhalingsstoornissen. Maar soms ook psychische stoornissen zoals depressies en angststoornissen. Het allerbelangrijkste dat we voor deze patiënten kunnen doen, is erkenning én herkenning geven’, zegt Karin Jiroflée, Kamerlid voor Vooruit.

(lees verder onder de tweet)

“We moeten heel snel zorgen voor goede zorg in de eerste lijn bij deze mensen. Van diëtisten over neurologen tot psychologen en kinesisten. Het zal nodig zijn om genoeg informatie en kennis te verzamelen over de ziekte en over de gevolgen ervan. We hebben geluisterd naar de patiëntenverenigingen, die zeggen dat verschillende symptomen vaak samengaan.”

Er is nu een "resolutie", wat nu? "Die gaat naar het parlement. Er wordt een vraag gesteld aan de regering en als die wordt goedgekeurd, moet de regering er bij een volgende begrotingsronde over zeggen wat er intussen aan gedaan is. Die zekerheid willen we de long covidpatiënten bieden."

Beluister het gesprek met Karin Jiroflée (Vooruit) in 'De Ochtend'

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: