De Wereld Vandaag
"Restaurantreservaties stromen binnen, maar het blijft bang afwachten of het allemaal rendabel zal zijn"
ma 8 jun. - 9:33
Sinds vandaag mogen horecazaken weer openen, en de eerste frisse pintjes zijn ondertussen al besteld en opgedronken. Toch hebben veel horeca-uitbaters met een bang hart naar deze dag toegeleefd. Ze vragen zich af of het wel rendabel zal zijn om open te gaan met alle strenge coronamaatregelen.
Horeca Vlaanderen is alvast hoopvol. "Deze week zal 77 procent van de horecazaken opnieuw opengaan", zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. "Volgende week komt daar nog eens negen procent bij. De meeste horecazaken willen het dus een kans geven." 11 procent wil verdere versoepelingen afwachten en drie procent moet nog gesloten blijven (bijvoorbeeld discotheken).
Meer reservaties dan voor de coronacrisis
De Belg zat duidelijk te wachten om opnieuw op café of restaurant te gaan", zegt Paul Slootmans van Tablebooker, een online platform om te reserveren in horecazaken.
"Het ogenblik dat de veiligheidsraad aankondigde dat horecazaken opnieuw mochten opengaan, begonnen de reservaties meteen binnen te stromen", zegt Slootmans. "We zagen meer dan 50.000 reservaties per dag, dat is zelfs meer dan we voor de coronacrisis verwerkten".
Slootmans denkt dat de Belg aan een "inhaalbeweging" is begonnen. "Ruim 80 procent voor de reservaties is voor deze week. Heel wat restaurants zijn al volzet."
Creatief om meer omzet te halen
De vraag is natuurlijk of het rendabel zal zijn om een horecazaak open te houden, ondanks alle coronamaatregelen. Tafels moeten verder uit elkaar staan en het is verboden om aan de toog te zitten, de meeste horecazaken kunnen dus veel minder klanten bedienen per dag.
Daar kan soms een mouw aan gepast worden. "Heel wat horecazaken hebben toestemming gekregen om een groter terras te zetten", zegt Matthias De Caluwe. "Gemeenten hebben sommige straten autovrij gemaakt of parkeerplaatsen geschrapt om de horeca meer plaats te geven."
Heel wat horecazaken hebben toestemming gekregen om een groter terras te zetten.
Er zijn ook andere manieren om de omzet een beetje op te krikken: "We zien dat veel restaurants in twee shiften werken. Ze nemen reservaties aan om 18u en om 20u bijvoorbeeld", zegt Paul Slootmans. "Zo kan één tafel twee keer per avond gebruikt worden."
Tijdens de lockdown hebben heel wat restaurants afhaalmaaltijden aangeboden. "We zien dat veel restaurants dat blijven doen, om zo de omzet toch nog wat op te krikken", aldus Slootmans.
Herbeluister Nico Cardone over de heropening van de horeca in 'De Wereld Vandaag':
Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'