Restaurants worden steeds luider

10 december 2018
© Pexels
Het is je ongetwijfeld ook al opgevallen. In heel wat grote restaurants is de akoestiek behoorlijk slecht. Je moet er echt moeite doen om elkaar te verstaan. Maar waarom is dat zo?

“Het komt vooral voor in heel grote restaurants in grote steden, zoals Amsterdam, Londen en New York” zegt culinair recensent Agnes Goyvaerts in ‘Nieuwe Feiten’. “Daar heb je heel grote tenten met verdiepingen waar iedereen zit te schreeuwen om boven elkaar uit te komen.”

Goyvaerts: "De achterliggende bedoeling is om een beetje het gevoel van de grote stad weer te geven: die energie, die drukte, het gevoel van ‘hier gebeurt vanalles, hier is het hip.’"

Geen tafellakens en servetten

Vaak zijn er in deze grote restaurants ruwe bakstenen muren en is er een betonvloer. Er liggen geen kussens op de stoelen, er zijn geen tafellakens, en zelden zie je er nog eens een stoffen servet. Dat is enerzijds voor ‘de look’, “maar ook om het laagdrempeliger en meer casual te maken” zegt Goyvaerts. Voeg daar nog espressomachines en open keukens aan toe, en zo versterkt het kabaal zich nog meer.

Servetten en tafellakens wassen kost een enorme som, zegt Goyvaerts ook. Zo kan de uitbater besparen. “Al die dingen tellen mee. Het is bijvoorbeeld veel makkelijker om een betonnen vloer te dweilen dan om een Perzisch tapijt te onderhouden.”

"Het laatste waar men aan denkt als men een restaurant ontwerpt"

Levert het dan niet op om in geluid te investeren? “Er bestaan allerlei materialen om het geluid te absorberen. Maar volgens ik hoor en lees is dat het laatste waar men aan denkt als men een restaurant ontwerpt.” Toch wil dat niet zeggen dat klanten zich er niet druk om maken. “Als je de recensies leest op internet, zie je toch ook vaak klachten van mensen over het geluid.”

Misschien willen de uitbaters ook wel dat de mensen vrij snel de zaak verlaten? Zodat er daarna weer nieuwe klanten kunnen komen consumeren? “In de Angelsaksische wereld bestaat dit wel. Maar bij ons is men het gewoon om van uit eten een echt avondje uit te maken. Men heeft het hier al geprobeerd, maar het slaat niet aan” besluit Goyvaerts.

Beluister het integrale gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Radio 1 Select