Restauratie

23 april 2022
Als bezoeker in een museum moet je afstand houden, gelieve de kunstwerken niet aan te raken en niet voorbij die streep op de museumvloer stappen. En als je toch te dicht bij een schilderij komt, gaat er een alarm af of komt een suppoost je berispen.

Terecht. Rubensen en Vermeersen en Rembrandts en Breughels zijn unieke stukken. Kostbaar en kwetsbaar. Afblijven!

Maar er is dus een beroepsgroep die ze wél mag aanraken. De restaurateur. Soms gebeurt dat restauratiewerk in het museum zelf, en dan kan je hen bezig zien. Met wattenstaafjes, millimetertje per millimetertje, wordt het doek of het paneel schoongemaakt. En met een fijn penseeltje worden beschadigingen bijgewerkt. Een behoedzame strijd tegen de tand des tijds.

Audrey Boivin is kunsthistorica en heeft haar masterscriptie geschreven over de geschiedenis van de kunstrestauratie. Ze is nu zelf bezig aan een opleiding tot restaurateur. Zaterdag zit ze aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :