Churchill ingekerfd in Antwerpse Handelsbeurs

3 juni 2016
Dertien jaar geleden al, in 2003, sloot de stad Antwerpen de historische beurs door een gebrekkige brandveiligheid. Het werd te duur voor de stad. De Handelsbeurs, de kleinere Schippersbeurs en een groot pand ernaast werden toen samen verkocht. Maar nu pas zijn de werken begonnen aan het luxehotel dat er uiteindelijk zal komen.

Joris Vergeyle was enthousiast en mocht met Philippe Lemineur van het architectenbureau Origin mee voor een rondleiding. Lemineur volgt al van in het begin de restauratie op.

Ze komen binnen langs de Schippersbeurs, via een zijdeurtje, omdat de ingangen van de Handelsbeurs zijn afgesloten. Hier konden eigenaars van binnenvaartschepen op het krijtbord controleren welke vrachten zij mochten vervoeren. Die krijtborden krijgen een nieuwe functie in het restaurant dat de eigenaar wil inrichten. Het worden de nieuwe menukaarten.

De beurs was ook het decor van twee televisieseries, zegt Philippe Lemineur, de series Matroesjka's en Salamander werden hier deels opgenomen. En één van de laatste grote projecten was een fotoshoot van de onlangs overleden fotograaf Marc Lagrange. Die kwam langs met olifanten en kamelen. 

Op een zuil staat ingekerfd dat Churchill hier is geweest. En dat zijn sporen die je natuurlijk wil bewaren.

De Handelsbeurs ligt in hartje Antwerpen en vormt het grootste overdekte binnenkruispunt in een stad, misschien zelfs van heel Europa. Helaas vallen er dagelijks stukken plafond naar beneden. In de spanten ook overal witte pluimen van duiven, die er decennia ongestoord konden leven. 

In het nieuwe complex zullen de deuren naar de grote hal overdag blijven openstaan. Dat is opgelegd door de stad. De Antwerpenaar moet er kunnen doorwandelen en genieten van het nieuwe binnen-buitenterras, nu nog in aanbouw. 

Verder zijn er in de loop der jaren talloze dingen verdwenen, zoals kostbare deurklinken in neogotische stijl, met de A van Antwerpen erop. Toch zijn er nog veel zaken overgebleven, zoals muurschilderingen, waarvoor de bouwheer nu een overeenkomst heeft met de Universiteit Antwerpen. Studenten conservatie-restauratie kunnen nog jaren stukken restaureren, en zo ervaring opdoen.

Radio 1 Select