Reynders: "Alles is klaar voor een evacuatie uit Congo"

19 december 2016
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) volgt de situatie in Congo op de voet. Het leger staat klaar om landgenoten uit het land te evacueren, verzekerde de minister in "De ochtend" op Radio 1.

De termijn van huidig Congolees president Joseph Kabila verloopt vandaag, maar vele Congolezen wachten bang af of hij dat ook aanvaardt. Honderden gewapende agenten zijn opgesteld op strategische plekken in de hoofstad Kinshasa, want er worden gewelddadige protesten verwacht.

Sinds Congo in 1960 onafhankelijk werd, kende het land nooit een vreedzame machtsoverdracht. De vrees dat Joseph Kabila vandaag besluit geen afstand te zullen doen van zijn mandaat als president, is aanwezig bij heel wat Congolezen. Hoewel de oppositie verklaard heeft niet te zullen oproepen tot massademonstraties, wordt verwacht dat grote menigtes op straat zullen komen.

"Je voelt de spanning, maar niemand weet wat er vandaag gaat gebeuren." Dat vertelt Nelleke van de Walle, vanuit Kinshasa waar ze werkt voor het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Het Congolese regime probeert mogelijke rellen onder controle te houden met onder meer een samenscholingsverbod. 

Ook mijn Facebook, Twitter en Whatsapp zijn niet meer toegankelijk. Zo proberen ze vermijden dat mensen elkaar ontmoeten.
Nelleke van de Walle

Ook voetbalwedstrijden zijn geannuleerd, want in voetbalstadio zijn de afgelopen maanden heel vaak anti-Kabila-slogans geuit.

"Alles klaar om Belgen te evacueren"

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is het momenteel niet aan te raden naar Congo te gaan of er te verblijven. In een reactie in "De ochtend" geeft hij mee dat er altijd rekening gehouden wordt met mogelijke "repercussies op buitenlanders" bij politieke onrust. "Alles is klaar voor een mogelijke evacuatie" van Belgen ter plaatse. Er staan ook Belgische soldaten klaar om de beveiliging te versterken van de Congolese ambassade en het consulaat-generaal in Lumumbashi.

De ambtstermijn van Joseph Kabila mag grondwettelijk niet verlengd worden. De president heeft er al twee termijnen opzitten, wat in Congo het maximum is. In september waren er al grote protesten tegen Kabila, waarbij meer dan vijftig mensen gedood werden, vooral protestanten die neergeschoten werden door de politie.

Het is momenteel niet gemakkelijk om informatie te krijgen vanuit Congo. Het regime probeert de buitenlandse pers weg te houden door hen de toegang tot het land te ontzeggen. Onder andere de VRT-ploeg en de collega's van VTM zijn vorige week het land uitgezet.

Bron: deredactie.be