Richard Branson gaat de ringstaartmaki's redden

19 april 2011

Richard Branson is van plan om ringstaartmaki's (Lemur catta) te introduceren op Moskito, een onbewoond Maagdeneiland dat hij in 2007 kocht. Maki's komen in de natuur alleen nog voor op Madagascar en de Comoren, maar daar worden ze met uitsterven bedreigd door ontbossing en stroperij. Over enkele weken worden de eerste 25 - uit Canadese, Zweedse en Zuid-Afrikaanse dierentuinen afkomstige - maki's al uitgezet op Moskito Island.

De Maagdeneilanden liggen zo'n 12.000 km van het oorspronkelijke leefgebied van de maki's, maar dat mag geen bezwaar zijn. Volgens Branson hebben biologen vastgesteld dat maki's uitstekend kunnen overleven op Moskito. De beesten zouden er alles vinden wat hun halfapenhartje verlangd: een vergelijkbare leefomgeving, een overvloed aan voedsel, en geen mensen.

Hoera voor Richard Branson of awoert Richard Branson? Want er zijn nogal wat argumenten die tegen translocatie van speciën pleiten. En voorbeelden van de desastreuze gevolgen daarvan.

Enfin, Branson betoogt dat een mens soms het grote geheel in de gaten moet houden bij het maken van een afweging. "Ik denk persoonlijk dat het goed is om een paar eilandjes in de wereld te reserveren voor maki's."

Lees en beluister ook