Rijexamen met gps verplicht in Nederland, maar niet in ons land

21 december 2018
Belga
In de meeste ons omliggende landen kan je enkel een rijbewijs halen met een auto van de rijschool. In Nederland moeten die auto's vanaf maart verplicht een gps hebben, zodat het examen kan afgelegd worden met gps. "In België is dat nog niet ingevoerd. De redenering is dat niet alle eigenaars van een auto een gps hebben", zegt Jeroen Smeesters van de federatie van erkende rijscholen Federdrive in "De wereld vandaag".

In Nederland is het vanaf maart 2019 verplicht om tijdens het rijexamen gebruik te maken van gps in de auto. In België wordt dat voorlopig niet ingevoerd.

"Bij ons bestaat het rijexamen uit twee delen. Een gedeelde wordt klassiek aangegeven door de examinator. Dan is er tweede gedeelte dat zelfstandig rijden noemt. Daarbij kan de kandidaat ofwel gebruik te maken van de gps of gewoon in het verkeer rijden zonder gps", zegt Jeroen Smeesters van Federdrive in "De wereld vandaag".

Het gedeelte zelfstandig rijden is dus niet verplicht met gps. "In België is de redenering dat niet alle eigenaars van een auto een gps hebben. In ons land mag je je rijexamen afleggen met je eigen auto. In veel andere landen, zoals in Nederland, ben je verplicht om je rijexamen doen met een auto van de rijschool en die wagens zijn allemaal uitgerust met gps", besluit Smeesters.

Bron: vrtnws.be en "De Wereld Vandaag"

Lees ook