“Subsidies voor de kerk? Ook theater kan niet overleven zonder staatssteun.”

20 augustus 2018
Professor in het Kerkelijk Recht Rik Torfs had het vandaag in #Weetikveel over het geld van de kerk. Ook de staatssteun voor de kerk kwam aan bod.

“De mythe dat de kerk rijk zou zijn, mogen we ontkrachten", vertelt Torfs. “Natuurlijk heeft de kerk momenten van grote rijkdom gekend. Die bouwde ze op als instituut door de eeuwen heen. Maar de tijd dat veel mensen hun hele vermogen aan de kerk schonken, is voorbij.”

Het is volgens Torfs moeilijk om een exact getal te plakken op de staatssteun voor de kerk. “Daarvoor zijn er gewoon te veel factoren in het spel. Een priester krijgt zo’n 1.600 à 1.700 euro netto per maand, maar heeft wel recht op een woning.”

De Belgische kerk rijk? Dat is een mythe

Europese welvaartstaat

Torfs vindt de staatssteun voor de kerk gerechtvaardigd. “We leven in een land waarin veel zaken worden gefinancierd. Ook pakweg het NTGent kan niet overleven zonder staatssteun. En niet iedereen gaat naar het theater of de opera. Zo werkt onze Europese welvaartsstaat nu eenmaal. Veel belastingen, maar daar staat ook veel tegenover. En de rekeningen van de kerkfabriek worden goed gecontroleerd door de overheid.”

“De kerk als instituut is zoals een mens. Het is niet omdat je een hogere boodschap verkondigt, dat je niet ten prooi kan vallen aan geld en hebzucht. In de geschiedenis van de kerk merk je wel altijd pogingen tot nieuwe soberheid. De heilige Franciscus bijvoorbeeld. Dat zie je in de bancaire wereld toch veel minder”, aldus Torfs nog.

Herbeluister de uitzending van #Weetikveel met Rik Torfs over de kerk als instituut