Rik Van Cauwelaert: "Belangstelling voor proces Bart De Pauw is buiten z'n oevers getreden"

13 oktober 2021
© Jasper Jacobs (Belga)
Wat is de invloed van enorme mediabelangstelling op een proces als dat van Bart De Pauw? “Dit doet niet goed aan de geloofwaardigheid van de media. Een beetje terughoudendheid kan geen kwaad”, zegt journalist Rik Van Cauwelaert in ‘Nieuwe Feiten’.

Vanmorgen is het proces Bart De Pauw begonnen. "Ik ben een beetje verwonderd over de massale mediabelangstelling”, begint Rik Van Cauwelaert. “Het zijn toch niet de kasteelmoorden? Maar het gaat natuurlijk om een heel bekend, en tot voor kort geliefd personage bij het televisiepubliek.”

Een spektakel

“Hoewel het proces maatschappelijk belang heeft, is de belangstelling wel uit zijn oevers getreden”, vindt Van Cauwelaert. “Als meneer De Pauw een beetje verstandiger was geweest, dan was deze zaak in der minne en achter gesloten deuren al lang geregeld. Hij heeft er zelf een grote zaak van gemaakt.”

Het proces wordt door een deel van de media als een spektakel gezien. “Ik vind het een beetje overdreven dat het op deze manier wordt aangepakt. Je zit ook met het nieuwe gegeven dat kranten elke minuut verslag willen brengen van de zaak, die wel maatschappelijk relevant is maar niet zo dat je de ether ermee moet bombarderen.”

"Enige terughoudenheid kan geen kwaad”

Zit het publiek op zo’n spektakel te wachten? “Tot mijn grote verbazing merk ik dat veel mensen zich afvragen waar we mee bezig zijn. Dit doet niet goed aan de geloofwaardigheid van de media.” 

Het getuigt ook van weinig respect voor de vrouwen in kwestie, vindt Van Cauwelaert. “Want let op, zij worden ook allemaal opgevoerd de komende dagen. Precies daarom zou ik graag hebben dat daar enige terughoudendheid mee gemoeid is. Vooral omdat blijkt dat als iemand een verklaring heeft afgelegd, die verklaring als de waarheid wordt aanzien. En zo komen zaken in de media, met informatie die niet altijd klopt. Enige terughoudendheid kan geen kwaad.”

Beluister het gesprek met Rik Van Cauwelaert via Radio 1 Select.

Lees ook: