Rik Van Cauwelaert: "Crombez kan niet geloofwaardig onderhandelen met De Wever, zijn gezag is weg"

31 juli 2019
De Vlaamse socialisten zijn verdeeld en het gezag van voorzitter John Crombez om mee te onderhandelen over regeringsdeelname is weg. Dat zei politiek analist Rik Van Cauwelaert in 'De Wereld Vandaag'.

De SP.A beraadt zich over een regeringsdeelname. Daarover werd vanavond met leden en lokale voorzitters vergaderd. Er werd beslist dat Crombez mag "praten met Bart De Wever over inhoud". Na de verkiezingen leek het er nog op dat de Vlaamse socialisten zich na een verkiezingsnederlaag zouden bezinnen in de oppositie.

"De partij is al lang verdeeld en dat wordt nu zichtbaar", weet analist Rik Van Cauwelaert. "Er is tegenstand tegen Crombez, die de verkiezingen zwaar verloren heeft. Zijn gezag is weg om die regeringsonderhandelingen met Bart De Wever (N-VA) op een geloofwaardige manier te voeren."

Een Vlaamse regering vormen met de SP.A is sowieso niet evident, want de coalitie N-VA/Open VLD/SP.A heeft maar twee zetels op overschot. "De SP.A heeft daar weinig bij te winnen. Ze zijn dan de kleinste in een rechtse coalitie. Ik denk niet dat ze eraan gaan beginnen", denkt Van Cauwelaert.

En CD&V dan? Bart De Wever zou de SP.A kunnen ruilen voor CD&V. Die coalitie heeft meer zetels op overschot, maar "het is een oude droom van Bart De Wever om het zonder CD&V te doen", weet Van Cauwelaert.

"Het is voor Vande Lanotte vooral zaak om N-VA en de PS aan tafel te krijgen en de SP.A kan dan als glijmiddel dienen", weet Van Cauwelaert.

Tijd speelt een cruciale rol in de formatiedans. "Bart De Wever kan niet blijven wachten", zegt Van Cauwelaert. "Hij is veel te lang in gesprek geweest met Vlaams Belang. Hij heeft tijd tot september, want dan treedt het nieuwe parlement aan. Het zou me verbazen als hij het langer zou laten aanslepen, want ook zijn geloofwaardigheid staat op het spel."

Beluister het gesprek met Rik Van Cauwelaert in 'De Wereld Vandaag':