Rik Van Cauwelaert: "Er is meer aan de hand dan dit..."

11 oktober 2016
Het had een knaller moeten zijn voor de regering: de 'State of the Union' van premier Michel. Maar het liep met een sisser af. geen regeerverklaring vandaag, en dat heeft alles te maken met een voorstel van CD&V. Volgens Rik Van Cauwelaert (De Tijd) is er echter meer aan de hand.

Een gewaagde gok

In de ultieme fase van de onderhandelingen over de begroting, kwam CD&V nog op de proppen met een nieuw voorstel: de meerwaardebelasting. En dat is een gewaagde gok volgens Van Cauwelaert: 

Het is erg gevaarlijk om de verhoudingen nu zo onder druk te zetten, want voor je het weet, is er geen regering meer.

Voor je het weet is er geen regering meer.

Begroting niet af

Voor CD&V is het alles of niets, want als zij dit niet binnenhalen leiden ze enorm gezichtsverlies, zegt Van Cauwelaert. Andere partijen lijken ook niet te willen toegeven. Maar er is meer:

Ik meen met mijn ellebogen te voelen dat er meer aan de hand is.

"De begroting is volgens mij nog niet helemaal rond. Er zit heel erg veel wishful thinking ingebakken. Bijvoorbeeld het belasten van de tankkaart: dat is het makkelijkste wat er is om te omzeilen voor werkgevers en werknemers."

Als de begroting voor 2017 klaar zou zijn, dan zou de regering er al mee voor het parlement kunnen komen. Dat doen ze echter niet.

En Europa?

En toch moet die begroting vrijdag binnen bij Europa.

"Dat is natuurlijk het punt, men maakt het zich niet gemakkelijk.

Die jongens van EUROSTAT zijn herdershonden, Duitse schepers als het op een begroting aankomt.

Volgens Van Cauwelaert zijn ook de persoonlijke relaties binnen de regering fel getroubleerd: "Er zijn duidelijk enkele mensen die niet met elkaar door één deur kunnen."