Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Rika Ponnet over de invloed van quarantaine op onze relatie: “Zoek ruimte en zorg voor een bepaalde structuur”

ma 16 mrt. - 10:01

We moeten zoveel mogelijk thuiswerken, de kinderen gaan niet naar school en op restaurant gaan kan ook niet meer. Wat doet dat met je relatie? In China zijn er nu al meer aanvragen voor echtscheidingen, las relatietherapeute Rika Ponnet. Maar: we kunnen dit ook positief aanwenden!
©Sarandy Westfall (via Unsplash.com)

“Bij ons in de praktijk meldt niemand af. Integendeel”, zegt Rika Ponnet in 'De Wereld Vandaag'. “Ik heb het gevoel dat veel mensen de dingen die ze als normaal aanvaarden, zoals naar de praktijk komen, graag een beetje aanhouden. Al respecteren ze ook de regels.” 

In tijden van crisis vraag je je af wat de kwaliteit is van je relaties. “De ander is in wezen altijd de eerste stressregulator. Als we stress of moeilijkheden ervaren in de buitenwereld, dan plooien we ons terug op die thuisbasis waar we de kans hebben om uiting te geven aan al die angsten en onszelf kunnen zijn”, zegt Ponnet. 

In China meer aanvragen voor echtscheidingen

Maar wat als thuis sowieso al niet als veilig aanvoelde? “Relaties waarin men de buitenwereld als een vluchtroute hanteerde, misschien om de relatie nog wat langer mogelijk te maken, komen zo zeker onder druk te staan.  Als je dan ineens al de tijd samen moet spenderen met de eventuele druk rond kinderen, leidt zeker tot conflicten. Nu al wordt er aangegeven dat er meer aanvragen voor echtscheidingen zijn, las ik in een Britse krant.”

Wat moet je doen als je al aan het ontsnappen was? “Zoek ruimte. Een huis heeft meestal een aantal kamers. Gun elkaar de tijd apart en zorg ervoor dat er een bepaalde structuur of een bepaald schema is. Vind je thuis niet meteen de ruimte, ga dan even in de buitenlucht een wandeling doen”, zegt Ponnet.

"We kunnen dit ook positief aanwenden"

Maar we kunnen dit ook positief aanwenden. We kunnen opnieuw zoeken naar wat ons verbindt. “We vertragen een beetje, de focus komt weer op elkaar te liggen.”

Toon via sociale media dat je er voor hen bent

Veel mensen wonen alleen. “Ik denk dat we nu pas zien wat de absolute toegevoegde waarden van sociale media in ons leven zijn. Die worden vaak met pek en veren beladen als het gaat over het echte contact tussen mensen . Maar nu zie je dat we daar wel op kunnen terugvallen. Een van mijn vriendinnen is bevallen. Ik mag niet naar haar toe, maar ik ben zo blij dat sociale media bestaat. Toon via die kanalen ook aan mensen die alleen zijn dat je er voor hen bent.”

Zeggen wat je voelt

Wat met het fysieke? Het is onze eerste primaire aandrang om nabijheid te creëren, te ervaren en zo te tonen dat we iemand graag hebben. “Nu worden we een beetje verplicht om de dingen die we anders lichamelijk uitdrukken, onder woorden te brengen”, zegt Ponnet. “Het kan misschien onze communicatieve waarheden wat aanscherpen in de zin van: spreek uit wat je voelt.”

“Ik blijf toch ook geloven in de creativiteit van mensen om uiting te geven aan hetgeen voor ons heel essentieel is, de nabijheid van de anderen in moeilijke tijden, en om die nabijheid tot stand te brengen.”

Herbeluister het gesprek met Rika Ponnet via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet