"Ringo Starr een slechte drummer? Echt niet!"

5 februari 2020
www.mondonews.net
Op 5 februari 1962 traden The Beatles voor het eerst op met Ringo Starr achter de drums. Ringo verving Pete Best. Ringo-loog Tomas De Soete doet in 'Byloo' het geheim achter zijn drumtalent uit de doeken.

“Ringo Starr was de drummer van Rory Storm & the Hurricanes. Dat hij in 1962 bij The Beatles ging drummen was zowat de transfer van de eeuw”, vertelt Tomas De Soete in 'Byloo'.

“Ringo had zijn sporen al verdiend bij een gevestigde band, en hem kunnen strikken was een straffe zet van Paul, John en George.”

“Ringo was ook minder knap dan Pete, dus de aandacht van de vrouwen ging opeens voluit naar de andere bandleden. Dat was ook meegenomen.”

Het geheim van Ringo? Als linkshandige rechts drummen

Kwatongen beweren dat Ringo Starr geen al te beste drummer is, maar daar is De Soete het niet mee eens.

“Dat Ringo niet de beste drummer ter wereld is, daar kan ik mee leven. Maar hij had wel een ongelooflijk groove in zich, en laat dat nu net iets zijn dat je niet kan leren. Een groove moet je voelen, en Ringo voelde het, veel meer dan Pete Best. Je kan onomwonden stellen dat Ringo Starr een enorme invloed had op de sound van The Beatles.”

“Het geheim van Ringo’s groove is een ietwat eigenaardige beweging in de schouder. De verklaring is eenvoudig: Ringo is linkshandig geboren, maar in zijn jeugd werden kinderen nog geforceerd om rechtshandig te worden. Ringo heeft rechts leren schrijven en drumt ook rechts.”

Daarover zei Ringo ooit in een interview: “Ik zit vaak met mijn handen in de knoop, zeker wanneer ik fills moet spelen. Mensen vinden mij soms een genie, maar eigenlijk doe ik niet meer dan proberen de ritmes en fills in de omgekeerde volgorde te spelen”.

Wie was de beste drummer van The Beatles?

Tot slot: klopt het dat Paul McCartney ooit gezegd heeft dat Ringo Starr niet de beste drummer ter wereld, en zelfs niet de beste drummer van The Beatles was? Ringo-loog Tomas De Soete is formeel: “Dat is een broodjeaapverhaal”.

Beluister het gesprek met Tomas De Soete:

Lees ook: