RIP 'Geliefde Leider'

19 december 2011

Of "Hoogste gezagvoerder in de voorhoede van de strijd tegen het imperialisme en de Verenigde Staten", "Computermeester die de wereld verbaasde", "Meest ideale wereldleider met veelzijdige talenten", "'s Werelds grootste schrijver", "Eeuwige boezem van hete liefde", "des mensens grootste muzikale genie" etc. U hebt keuze genoeg, want Kim Jong-il had meer dan 1200 officiële titels. 'Kim' is trouwens de familienaam.

 

Dat hij die titels - en de wonderbaarlijke rouwbetuigingen - verdiende, moge blijken uit zijn uitzonderlijke prestaties, al van bij zijn geboorte. Die vond plaats in een hut op de helling van Baekdu Mountain in februari 1942. Op hetzelfde moment begon een zeemonster te zingen, verscheen er een dubbele regenboog aan de hemel, begonnen in gans het land de bloemen te bloeien etc enz.

 

En het hield niet op. Volgens zijn officiële biografie liep de kleine Kim rechtop toen hij drie weken oud was, en amper vijf weken later begon hij te praten.

 

Tijdens zijn studententijd schreef Kim maar liefst 1500 boeken en hij is ook de auteur-componist van de zes allerbeste opera's ooit. Ook op sportief vlak leverde hij uitzonderlijke prestaties. Bij z'n allereerste golfwedstrijd vestigde Kim meteen een wereldrecord, inclusief vijf hole-in-ones.

 

Het weer veranderen door een simpele gedachte? Geen probleem voor de Geliefde leider met de immer frisse adem. En ook de divergente lichaamsopeningen bleven schoon. Volgens een officiële Koreaanse website moest Kim Jong-il nooit ofte nimmer naar het toilet.

 

Uiteraard werd zijn 17-jarige regime ook door minder fraaie kantjes gekenmerkt. In 1978 liet hij bijvoorbeeld een vermaarde Zuid-Koreaanse regisseur en diens vrouw, een actrice, ontvoeren. Om films voor en met hem te maken. Na zeven films vluchtten ze naar het Westen. Kim schijnt zich achteraf voor die kidnapping te hebben geëxcuseerd.

 

Hij importeerde jaarlijks voor meer dan 500.000 dollar dure cognac en stond erop dat tijdens z'n treinreizen dingen als vers gebraden ezel en levend overgevlogen kreeft werd geserveerd. Terwijl zijn ondervoede volk gras at. Enfin, er is grote internationale consensus over het feit dat Noord-Korea na zeventien jaar Kim Jong-il armer en geïsoleerder is dan ooit.

 

Ten slotte voor de duidelijkheid: Kim Jong-il nam bij leven de taken waar van zijn vader. De in 1994 overleden Kim Il-sung is nog altijd het officiële staatshoofd van Noord-Korea.

 

 

Lees en beluister ook

 

Radio 1 Select