Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Risicopatiënten vanaf 8 april aan de beurt voor vaccinatie: hoe weet je of je op de lijst staat?

di 30 mrt. - 2:29

In april volgt een nieuwe fase in de vaccinatiestrategie: na de 65-plussers komen dan de mensen tussen 18 en 65 jaar aan de beurt die een onderliggende aandoening hebben. Het zou volgens het gezondheidsinstituut Sciensano gaan om 1,2 tot 1,5 miljoen mensen: hoe weet je of je op de lijst staat, en wat moet je doen? Een overzicht.
vaccinatie

De lijst van mensen met een verhoogd risico op een ernstige vorm van COVID-19 (en dus een verhoogd risico op een ziekenhuisopname of sterfte) kan volgens schattingen oplopen tot anderhalf miljoen mensen. Het gaat om mensen met een zeldzame ziekte, met een hart- of vaatziekte, een longaandoening, kanker, diabetes enz.

Hoe wordt de lijst opgemaakt?

De ziekenfondsen hopen hun huiswerk af te hebben tegen het einde van deze week. Zij werken op basis van data over voorgeschreven medicatie. Vanaf 2 april kunnen de huisartsen nog mensen aan die lijst toevoegen, en ze zullen dat geleidelijk aan ook doen. Specialisten zullen ook nog een aantal mensen met zeldzame ziekten toevoegen.

Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce vaccinaties, zegt in 'De Wereld Vandaag' dat België een voordeel heeft tegenover andere landen bij het opmaken van zulke lijsten: "We beschikken over heel wat digitale gegevens. We kunnen uit drie bronnen putten: enerzijds het kankerregister, voor mensen die de laatste 5 jaar de diagnose van kanker hebben gehad, daarnaast de ziekenfondsen en uiteraard ook de huisartsen, die ook verregaand medisch gedigitaliseerd zijn."

De privacy wordt gerespecteerd, benadrukt Ramaekers: de lijst vermeldt enkel of iemand een verhoogd risico heeft, niet om welke aandoening het gaat. De gedetailleerde medische gegevens stromen dus niet door.

Hoe weet je of je erbij bent?

Risicopatiënten hoeven niets te doen. Ze zullen automatisch worden uitgenodigd om zich aan te bieden in een vaccinatiecentrum. Als je zelf graag checkt of je effectief op de lijst staat, bel dan niet naar je huisarts.

Vanaf donderdag 8 april kan je zelf checken of je al dan niet op de lijst voor prioritaire inenting bent opgenomen. Dat kan via www.myhealthviewer.be. Als dat niet lukt (je moet onder meer inloggen en je identiteit bewijzen) dan kan je ook nog bij de apotheker of het ziekenfonds terecht.

Ramaekers pleit ervoor om de huisartsen de nodige tijd te geven om de lijst aan te vullen. "We vragen nog eventjes tijd, wellicht zal dat tot medio april zijn. De uitnodigingen zelf, dat zal iets zijn voor de tweede helft van april of begin mei. Mensen moeten dus niet meteen naar hun huisarts lopen."

Wat als ik als risicopatiënt niet op de lijst sta?

Als je niet op de lijst staat, maar er eigenlijk op zou moeten staan, dan kan je nog altijd contact opnemen met je vaste huisarts die je medisch dossier (GMD) beheert. De ziekenfondsen of apothekers kunnen je niet toevoegen aan de prioritaire lijst. Als je geen vaste huisarts hebt, dan kan een andere huisarts je eventueel nog toevoegen.

Als je door je eerste huisarts niet wordt doorverwezen, dan heeft het geen zin om te gaan 'shoppen' bij een andere arts, benadrukt de taskforce vaccinaties. Ramaekers heeft er ook vertrouwen in dat het allemaal goed zal lopen.

Wie is eerst aan de beurt?

De groep van mensen met een chronische aandoening die een verhoogd risico op ernstige Covid inhoudt, is met anderhalf miljoen mensen heel groot. Wie komt binnen die groep het eerst aan de beurt? Ramaekers zegt dat er "enigszins" volgens leeftijd zal worden gewerkt, maar ook niet helemaal. Sowieso is het overgrote deel van de mensen met een chronische aandoening tussen 45 en 64 oud.

Maar ook een andere groep zal (over alle leeftijden heen) prioriteit krijgen: een kleinere groep van mensen die een bijzonder risico lopen, zoals jonge patiënten met bepaalde vormen van hematologische kankers zoals leukemie, of transplantpatiënten. Mensen met immuunstoornissen horen daar ook bij, zegt Ramaekers nog. "Die twee groepen zullen uitgenodigd worden en daar zullen we toch enkele weken mee bezig zijn om alle mensen gevaccineerd te krijgen."

Bekijk hier de volledige uitleg van Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie tijdens de dinsdagse persbriefing van Sciensano:

Beluister het gesprek met Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet