"Robert Mugabe zal toch eervol begraven worden"

6 september 2019
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Robert Mugabe is op 95-jarige leeftijd overleden. De gewezen president van Zimbabwe verbleef de voorbije maanden in een ziekenhuis in Singapore. Daar is hij volgens persbureau Reuters vannacht overleden.

Mugabe regeerde van 1980 tot 2017 het Afrikaanse land met ijzeren hand. Huidig president Emmerson Mnangagwa heeft op Twitter al gereageerd op de dood van zijn voorganger.

In november 2017 kwam met een militaire staatsgreep een einde aan het 30-jarige bewind van Robert Mugabe. Dat bewind begon in 1980, toen hij de eerste verkiezingen won sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe. Hij werd premier en in 1987 schafte hij die functie af en werd hij president.

VRT-correspondent in Zuid-Afrika Bram Vermeulen zegt dat Mugabe toch eervol begraven zal worden, ook al wordt hem vaak het economisch verval van Zimbabwe verweten. "Ondertussen zijn Zimbabwanen er zich van bewust dat de economische crisis niet alleen de schuld van Mugabe is. Ook zijn opvolger slaagt er vooralsnog niet in om buitenlandse investeerders terug naar het land te krijgen en dus is het land weer in zijn diepste economische crisis", aldus Vermeulen.

"Ook veel goeds gedaan"

"Mugabe heeft ook veel goede dingen voor het land gedaan", benadrukt Vermeulen in De Ochtend. "Het is zijn verdienste dat in Zimbabwe een van de best opgeleide mensen van het continent heeft en we mogen ook niet vergeten dat hij een grote verzoener is geweest tussen blank en zwart."

Al veranderde dat laatste drastisch in de jaren 2000 toen hij blanke boeren op grote schaal en met geweld begon te onteigenen. De gevolgen van die beslissing zijn catastrofaal en zorgen ervoor dat de economie in elkaar stort, de inflatie omhoog schiet en de Zimbabwaanse dollar amper nog iets waard is. Het land wordt een echte pariastaat.

'Vrijwillig' opgestapt

Uiteindelijk stapt Mugabe in 2017 'vrijwillig' op, om een pijnlijke afzettingsprocedure te vermijden. Dat moment komt er nadat Mugabe probeerde om zijn echtgenote Grace tot nieuwe president te maken en daarbij zijn logische opvolger, Emmerson Mnangagwa, te ontslaan. Die beslissing werd herroepen door het leger.

Robert en Grace Mugabe verlaten daarop Zimbabwe en gaan in Singapore wonen. De laatste jaren gaat de gezondheid van Mugabe er zienderogen op achteruit. Hij wordt opgenomen in een privéziekenhuis in Singapore, waar hij op 6 september 2019 overleden is.

 

Bron: VRT NWS en De Ochtend