Robotachtige 'derde duim' kan hersenrepresentatie van de hand veranderen

26 mei 2021
© techxplore.com
Onderzoekers in Londen hebben een interessant experiment gedaan: ze hebben bij een aantal mensen aan één hand een kunstduim bijgezet. Dat werd dus een hand met zes vingers. En wat blijkt: onze hersenen kunnen daar perfect mee om. Wijnand IJsselsteijn, virtuelerealiteitsexpert aan de Technische Universiteit Eindhoven vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.

Binnenkort kan je misschien wel een pianist met zes vingers zien deelnemen aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Een bizar beeld, maar enkele onderzoekers in Londen hebben het alvast uitgetest. De onderzoekers hebben een extra duim aan de handen van enkele proefpersonen gemonteerd.

“De ‘derde duim’ werd aan het hand gemonteerd en werd bediend door de tenen van de proefpersoon. De proefpersonen moesten vervolgens enkele taken uitvoeren om de derde duim gewoon te worden. Na een tijdje kregen de proefpersonen het gevoel alsof ze de duim konden bewegen op een intuïtieve manier, wat betekent dat de hersenen de bewegingen registreren en opslaan”, vertelt Wijnand IJsselsteijn, virtuelerealiteitsexpert aan de Technische Universiteit Eindhoven.

“Op een gegeven moment gaat die derde duim dus normaal aanvoelen. Je bent eerst bewust bezig met de controle via de tenen. Die bewuste teenbewegingen gaan zich stilaan meer en meer op de achtergrond vestigen, waardoor ze als onbewust ervaren zullen worden”, aldus IJsselsteijn.

Het onderzoek kan baanbrekend zijn voor de ontwikkeling van nieuwe soorten prothesen. “We zouden in de toekomst mensen, die een ledemaat missen, op een nieuwe manier kunnen helpen met aangepaste prothesen. Daarnaast zijn er ook enkele interessante bevindingen in de hersenen ontdekt. We weten nu dat de hersenen zich sneller dan verwacht aanpassen aan nieuwe lichaamsvormen. Bij enkele proefpersonen werd vastgesteld dat de representatie van de gewone hand verandert en plaatsmaakt voor de extra duim, naargelang ze ermee leren functioneren”, besluit IJsselsteijn.

Beluister het gesprek met Wijnand IJsselsteijn in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook: