ロボットホテルへようこそ

17 februari 2018
Voor de Japansonkundigen onder u: hierboven staat "Welkom in het robothotel". Filip Huysegems heeft in een robothotel gelogeerd, volledig bestierd door machines, geen mens te zien. Het was in Japan, waar Filip op robotexpeditie was. Japanners zouden niet robotexpeditie zeggen, maar ロボット遠征.

Filip Huysegems was in Japan voor de International Robot Exposition, het walhalla voor robotofielen. En Filip is een robotofiel, kijk hierboven hoe hij staat te glunderen naast Promet, een van zijn beste Japanse vrienden.

Het moto van de tentoonstelling was "ロボット革命がはじまった ― そして人に優しい社会へ」をテーマに開催いたします". Google translate vertaalt dat als "De robotrevolutie is begonnen - voor een hartverwarmende samenleving."

Voor de meesten onder ons, weekhartige Europeanen, klinkt dat als een tegenstelling. Robots associeren we niet met hartverwarmend, maar met kille metaligheid. Niet zo in Japan. Daar is de robot sociaal aanvaard. Een bejaarde oma of opa die moederziel alleen met een zorgrobot op een flatje woont, klinkt schrijnend in westerse oren. Uit een Japanse opiniepeiling uit 2013 blijkt dat 65% van de Japanners dat wel ziet zitten. Misschien heeft het met het Japanse shintoisme te maken, een religie waarin ook levenloze dingen bezield kunnen zijn.

Filip Huysegems houdt over zijn robottenpassie een website bij, Robottolanda, en zit zaterdag aan onze Interne Keukentafel.